S balkona na stol

Urbana vrtlarica Andreja Čoh, Zelena Andreja na vrhu zgrade nedaleko od zagrebačkog Glavnog kolodvora njeguje svoj zeleni vrt na sloju pijeska i šljunka, debljine 25 cm.

Travanj je vrijeme za presađivanje sadnica salate, jer joj visoke temperature koje obično dolaze kasnije ne gode, i može postati gorka i zapravo nejestiva. Andreja vrt na terasi ili balkonu od vrta na tlu razlikuje po vrsti zemlje koja se koristi, i sadnje u teglama zbog čega ipak treba primjenjivati drugačija pravila.

Za gledatelje je pokazala kako saditi presadnice salate hrastov list. Pri odabiru tegli treba voditi računa o korijenu biljke koju sadimo. Salate imaju plitko korijenje, pa za njih ne treba jako duboka posuda. Zemlju Andreja priprema tako da kombinira običnu vrtnu zemlju, koju možete nabaviti u svim vrtnim centrima, i gnojivo od kalifornijskih glista, humus. Zemlja mora imati dovoljnu količinu praznog prostora unutar sebe da može slobodno cirkulirati zrak i voda, a za to Andreja koristi perlit. I zadnji sastojak koji dodaje, a nije obvezan, je zeolit (mineral vulkanskog podrijetla koji ima veliku moć zadržavanja vode). Zemlja sa zeolitom bolje izgleda i bolje zadržava vlagu, što se važno, jer je osnovni problem uzgajanja biljaka na balkonu to da se zemlja prebrzo osuši.
 
Kod presađivanja salate jako je važno da zemlja u trenutku presađivanja presadnice bude mokra (dobro ju zalijemo), jer na taj način sprečavamo da se suh korijen zalijepi za podlogu na kojoj raste. Andreja savjetuje da zemlja ostane što rastresitija.

Nakon presađivanja bilje ponekad izgledaju uvenuto, ne postoji razlog za brigu, jer biljke će se već za dva do tri dana potpuno oporaviti. A za nekih mjesec dana narast će dovoljno za konzumiranje vaše balkonske salate.