Alibaba

HRT-ova novinarka Silva Celebrini na novinarskom je proputovanju u Kini, odakle za naš portal www.hrt.hr piše o svojim dojmovima.

Priča o Ma Yunu odnosno Jacku Ma kako ga prevode na engleski jezik bajka je poput one iz Tisuću i jedne noći o Alibabi i 40 razbojnika pa se tako i zove njegova firma. Razbojnici su nestali ali čarobne riječi kojima je Alibaba otvarao pećinu sa zlatom inspirirale su Jacka Ma koji poput čarobnjaka otvara put kineskim tvrtkama na svjetsko tržište.

Najveća kineska tvrtka koja se bavi internetskom prodajom već je strah i trepet onima na zapadu, a brojke kojima se diči impresivne su. Ma Yun inače je rođen u gradu Hanzghou u istočnoj kineskoj provinciji Zhejiangu gdje je i danas sjedište njegove kompanije. Ma je prvi kineski poduzetnik koji se pojavio na Forbesovoj naslovnici kao jedan od najpoznatijih svjetskih milijardera. Kao i sve bajkovite priče i njegova je počela s posuđenih dvije tisuće dolara kako bi nakon povratka iz SAD-a u Kini započeo izgradnju jedne od prvih komercijalnih internetskih stranica. Tako je počelo a danas taj kineski "izvanzemaljac" kako ga ovdje od milja zovu zbog oblika njegove glave, posjeduje najveće kineske internetske portale za prodaju -Taobao i Tmall.U grupaciji je najveća kineska internetska trgovina Taobao, Alipay za e-plaćanje, AllCloud za podatkovne usluge. Usluga koja milijunima korisnika Alipaya nudi opciju izravnog pretakanja viška novca u fondove Yu'E Bao u samo nekoliko mjeseci dobila je blizu 30 milijuna korisnika i blizu 100 milijardi juana uloženih sredstava. Taobao.com ima više od 400 milijuna registriranih korisnika. U samo 15 godina, kako nam je ispričao sam Jack doduše gledajući nas milo s ekrana, ostvario je vlastiti san i snove milijuna Kineza koji sada lakše dopiru do svijeta i svijet do njih.

Vrijednost Alibabe je 210 milijardi dolara i cilj im je osvojiti svijet. Nakon Azije na redu su možda Amazon i Facebook te drugi svjetski giganti pa Zapad s razlogom paničari. Ma Yu odnosno Jack Ma lani je napunio 50 godina a izjavio je da nakon pedesete on i njegova supruga Joe Tsai žele kroz dobrotvornu zakladu baviti se humanitarnim radom. Humanitarni rad naime u Kini je tek u začetku i suvremeni Alibaba želi ga usmjeriti i insititucionalizirati. Njegovo carstvo u Hanzgou ima šest ogromnih zgrada gdje radi 16 tisuća uglavnom vrlo mladih ljudi. Trenutno se grade još dvije te cijeli mali kompleks tradicionalnih kineskih kućica u kojima će u perspektivi biti smješten menadžment. Tvrtka ima po svijetu 30 tisuća zaposlenih i plan joj je očito širiti se. Posjet u subotnje jutro omogućio nam je laganu šetnju kroz prostore veselih boja i s mnoštvom zgodnih igračaka-maskota, okružje djeluje izuzetno humano, puno zelenila i brige o zaposlenicima koji su nagrađeni ponajprije dobrim plaćama (naravno ne otkrivaju kolikim ali kažu znatno višim od ostalih sličnih kompanija), pa zajedničkim panoima i slikama koje na svakom kraku podsjećaju koliko su svom gazdi važni. Imaju dakako i cijeli kat za fitnes i brojne sportske aktivnosti, da drugo ne nabrajam. Uistinu impresivna slika ostvarenja kineskog sna kao što je uostalom i cijela Kina sa svojim brzim tempom života i napretka.

Poslijepodnevni susret u nazovimo je "mjesnoj" zajednici pružio je doživljaj Kine iz kutka malog čovjeka koji u svojoj sredini stvara i ostvaruje svoje i snove kineskog naroda i nema ni približan standard Alibabinih zaposlenika. Imati 83 godine za gospođu BAO nije prepreka da vozi auto, govori engleski i piše na kompjutoru a sve je to kaže naučila iza sedamdesete godine. Žele i dalje kažu puno raditi i stvarati, slikati, pisati, pomagati drugima kako bi se svi zajedno osjećali povezanima. Ta nit zajedništva ono je što posebno krasi kineski način života i daje mu toplinu. Najprije obitelj pa onda zajednica i briga o onima koji su sami povezuje ih i potiče, ispunjava i daje im snagu. Tako su i nas povezali kroz razne aktivnosti kao što je već spomenuto crtanje jaja, zatim izrada ikebane ili poučavanje vještini pravljenja i pijenja čaja. I nije bilo loše!

Iz Hanzghoua suvremenim vlakom koji vozi 300 km na sat za četrdesetak minuta stižemo u Shanghai i ostajemo bez daha najprije na futurističkom željezničkom kolodvoru a onda i u posjetu tom gradu s 24 milijuna stanovnika koji kao da stalno cirkuliraju njegovim ulicama. Blještavilo modernih zgrada, spoj s tradicijom koja se još sačuvala u ponekim četvrtima, visok standard života za one uspješne i naravno opet priča o kineskom snu-obitelj, školovanje, napredak.

Kina je uistinu čudovita zemlja i divovski koraci kojima grabi naprijed vode je ka vrhu takvom brzinom da nama koji dolazimo iz ove male lijepe zemlje koja bi stala u jednu četvrt Shangaja to izgleda poput bajke iz koje eto moramo polako izaći.