Oni će graditi našu budućnost

Na 20. Državnom natjecanju učenika graditeljskih i geodetskih škola Hrvatske opet se pokazalo kako je mali interes za ta zanimanja. Neke škole više uopće nemaju prijave za upis za zidare ili tesare primjerice. Usto, hrvatsko školstvo uopće ne prati tržišna kretanja.

85 učenika iz 27 graditeljskih i geodetskih škola iz cijele zemlje pokazalo je svoja znanja u zanimanjima koja je odabrala za svoj životni put; zidarstvu, keramičarstvu, tesarstvu, soboslikarstvu... Istraživanja pokazuju da se u Istri sve manje učenika odlučuje za graditeljska zanimanja. Iz građevinskoga sektora kažu da su kvalificirani mladi stručnjaci traženi u posebice u privatnome sektoru. Zagorje je nekada njedrilo na stotinu školovanih građevinaraca, sada je stanje potpuno drukčije. Novi bi kurikulum trebao riješiti problem zastarjelih školskih programa. Usto, projektom Croskills želi se dodatno obučiti građevinske radnike i osposobiti ih za europska tržišta. Hrvatski školarci, budući građevinarci  vjeruju u svoju budućnost.

Ovo je tek druga godina da je ovo državno natjecanje izašlo ih uskih školskih okvira i osmislilo rad na terenu te se tako ipak više povezalo sa tvrtkama u kojima se učenici mogu zaposliti.