Kako urediti mali balkon

Anin balkončić ima samo 2,4 m2. U želji da to postane njezina oaza mira, pozvala je u pomoć krajobraznu arhitekticu Željku Kolak, koja spašava i naizgled neizvedivo.

Balkon je trebalo urediti da bude sladak i pogodan za ispijanje kave. S obzirom da je balkon istočno orijentiran, na njemu ima jutarnjeg sunca, a ljeti može biti i popodnevni balkon za kavu, opuštanje, čitanje knjige… istaknula je prednosti Aninog balkončića Željka.

Prvo se trebalo riješiti nepozvanih gostiju - golubova, koji su se na balkonu već udomaćili. Konstrukcija mreže je donekle riješila taj problem. A tada se trebalo pozabaviti neuglednim, sivim pločicama. Željka je odabrala drveni pod koji se vrlo lako složi. Nakon toga razmislila je kako ozeleniti balkon. Mreža koja čuva balkon od neželjenih gostiju inspirirala je Željku da odabere biljke penjačice. Umjesto lončanica za zemlju odlučila je cvijeće staviti u pamučne posude koje se lako pričvrste na ogradu balkona, zauzimaju malo mjesta i pogodne su za penjačice.

Dodala je još par detalja i biljaka, a ružnu kutiju od klime uspjela je zakloniti suncobranom. Za večernji, vilinsko-romantični ugođaj na mrežu je postavila solarne lampione. Oni će posebno doći do izražaja kada penjačica prekrije cijeli prostor. Nedostaje još samo udoban stolac i uživancija može početi.

Ako ste pomislili 'lako tako kada Željka spašava stvar', bez brige, ima nade! Uvjerava nas da svi možemo ružni balkončić preobraziti u pravu oazu. Prvo i osnovno je obratiti pažnju na kojoj strani svijeta je orijentiran pa prema tome odaberite biljke.Tu se vodite umjerenošću: ne pretrpavajte balkon biljkama, pogotovo ako se nemate vremena baviti njima. Iskoristite stvari koje već imate na balkonu – u stare kutije posadite cvijeće, stare lončanice obojite da postanu ukrasne – jednostavno pustite mašti na volju.