Zanimanje - kovač

Bez svećenika, medicinara i kovača selo nije moglo, no vremena se mijenjaju - kaže jedan od posljednjih međimurskih kovača. Franjo Lisjak zvan Kovaček pozvao je ekipu HRT-a u Novakovec, u svoju kovačnicu.

Baš kao Hefesta iz grčke mitologije, i gospona Kovačeka očarava vatra.. Čekić, kliješta, nakovanj, čuva i rabi oruđe staro stotinjak godina. Znanje je upio od oca, izučena kovača, čije bilješke još čuva. Svuda bio, svašta radio, kaže, i načinio puni krug - odrekao se modernih strojeva i vratio ishodištu.

Kovačka vatra prvo gori u srcu, svaki je rad jedinstven. Ideje su mu pomalo neobične: ribe iz Mure plivaju poštanskim sandučićima, a roda s njezinih obližnjih obala ovjekovječena je u kovini. U kovanu pisanicu utisnute su želje što se ostvaruju, a otvori za starinske četvrtaste čavle u potkovama imaju višu svrhu. Na te rupe se sreća zaustavlja i onda je sretna čitava godina. Potkove donose sreću, samo takvu sreću kakvu si čovek sam napravi. Priznaje nam to ipak gospon Kovaček, i još s većim žarom kuje svoju sreću.