Praizvedba baleta 'Kraljevi bogova'

U sklopu 28. Muzičkog biennalea večeras će biti izvedena praizvedba baletne predstave Kraljevi bogova. Koreografiju potpisuje uvaženi baletni umjetnik Pascal Touzeau, dok su glazbu skladali mladi hrvatski skladatelji Tomislav Oliver i Ivana Kiš.

Baletni umjetnik Pascal Touzeau autor je koreografije, scenografije, kostimografije i svjetla. Leonard Jakovina, ravnatelj Baleta zagrebačkog HNK kaže da se Touzeau odlično uklopio u večer Biennala u HNK-u jer je njegov koreografski izričaj mješavina neoklasike sa suvremenim modernim pokretima. Edina Pličanić, prvakinja Baleta vrlo je zadovoljna suradnjom koja je donijela nešto novo cijelom ansamblu.

Ansambl ima mnogo potencijala, mnogo talenta, što je istovremeno i dobro i opasno
, ističe Pascal Touzeau. A o svom koreografskom izričaju kaže da je mješavina neoklasičnog baleta, s mnogim drugim tehnikama. Prvi dio baleta zahtijeva mnogo iskustva, otvorenost za eksperimentiranje drukčijeg plesnog svijeta. Prvi dio iznimno je matematički, pun geometrije, jako kompleksan, oslanja se na melodiju. Drugi dio ima više pokreta tijela, ugođaj je vizualan, čak se i svjetlo ponaša kao izvođač.

Glazbu za prvi dio baleta Kraljevi bogova skladao je mladi skladatelj Tomislav Oliver. Nazvao ga je Kompleksna poezija. Kao inspiracija za ovo djelo poslužila mi je zapadnjačku težnju ka napretku i istočnjačka težnja smirenosti i suptilnom izražavanju. Koreografija daje potpuno novu dimenziju mojoj glazbi mogu reći da sam na neki način ponovno doživio ono što sam zapisao.

Drugi dio, nazvan Mehanizam sebičnog gena, skladateljski potpisuje mlada glazbenica Ivana Kiš.