Dragojlina staza – staza prve hrvatske alpinistice

Hrvatsko planinarsko društvo Željezničar Zagreb ove godine slavi 65. rođendan, a već dvadesetu godinu zaredom organiziraju pohod Dragojlinom stazom. Tko je bila Dragojla, a tko su entuzijasti koji se penju uzbrdicama Okića doznala je ekipa Dobrog jutra.
Dvadesetu godinu zaredom entuzijastični planinari hodaju uzbrdicama kojima se davne 1843. penjala Dragojla Jarnjević, prva hrvatska alpinistica. Pohod Dragojlinom stazom na Okić okupio je vrlo zanimljivo društvo. Branko Blažević najstariji je aktivni planinar u Hrvatskoj. Iako mu nedostaje samo 5 do 100 i dalje uspješno savladava zadane staze. Branko je rođen 1920. u Mrkoplju, i član je istoimenog planinarskog društva. Prvi je uspon svladao još 1936. kao 16-godišnjak. 
Gospodin Josip Vuković također je iznenadio svojim entuzijazmom i snagom volje. Prije šest mjeseci preživio je moždani udar, no penjanje Dragojlinom stazom nije želio propustiti. Josip i supruga Mira pravi su planinari, ne prođe vikend, a da nekamo ne planinare. Gospođa Mira planinarenjem se počela baviti tek u mirovini. Mislila je da je to sport samo za starije, no tome nije tako. Svatko tko želi može naći svoje mjesto na planini i, kako kaže gospođa Mira, svi usamljeni neka dođu. Imat će i društvo i zabavu i svakonedjeljno planinarenje i bit će im krasno.
Osim druženja na Okiću, planinari HPD Željezničar Zagreb prehodali su velik dio Hrvatske, ali i svijeta. Gospodin Željko Novak upravo se vratio iz Čilea. U mnogobrojnom društvu na Okiću najviše su se isticale Sanja, Ester, Ana, Mira i Višnja. Obukle su dugačke suknje u kojima su odlučile svladati strmu stazu, baš kako je to učinila Dragojla Jarnjevićeva davne 1843. Jednog dana bila je u Novom selu Okićkom na sajmu. Bilo joj je dosadno i krenula je prema gradu, priča nam Višnja. Hrabra Dragojla odabrala je najstrmiji put, južnu stranu Okića. Bila je prva žena koja je u tome uspjela i smatra se prvom alpinisticom u Hrvata.
Penjanje u suknjama nije usporilo ove dame. Višnja napominje kako one imaju još nešto zajedničko s Dragojlom: istinsko uživanje u prirodi i ljubav prema ljepotama naše Horvatske domovine.