Odjenite se u skladu sa svojom tjelesnom građom

Na koji način odabirete odjeću za sebe? Odjevni predmeti trebali bi odgovarati našem obliku tijela, a ne samo biti lijepi. Stilom oblačenja i nekim jednostavnim modnim savjetima možemo naglasiti prednosti različitih tipova građe.

Koliko ste puta kupili prekrasnu majicu ili suknju koja vam je na kraju loše stajala i nikada je niste obukli? Alma Premerl Zoko je modna je savjetnica i kreatorica koja naglašava kako odjevni predmeti koje birate trebaju biti u skladu s vašom tjelesnom građom.

Četiri su osnovna tipa građe tijela; jabuka, kruška, obrnuti trokut i pješčani sat. Statistika pokazuje da 60% Hrvatica ima građu tijela jabuke – naglašena prsa i trbuh. Za takvu građu idealno je birati asimetrične krojeve i detalje u gornjem dijelu tijela kako bi fokus bio na nečem drugom, kaže Alma i dodaje da su adut svake jabučice savršene noge.  

Za kruške su specifični naglašeni bokovi, dakle donji dio tijela. Taj nedostatak, iako se čini kontradiktorno, izvrsno možete prekriti različitim uzorcima. Modnim detaljima treba vizualno povećati gornji dio tijela i ujednačiti ga s donjim.

Obrnuti trokut karakteriziraju široka ramena, naglašena prsa, uski bokovi i savršene noge, pa asimetrijom trebaju optički suziti ramena. Četvrti tip tjelesne građe, kojem zasigurno svi težimo, jest tzv. pješčani sat, za koje Alma savjetuje krenite u grad, u izlozima je puno neobičnih odjevnih kombinacija, dajte si oduška, šteta je u najljepšem dijelu godine biti modno sputan.

Alma više od deset godina savjetuje žene kako pronaći svoj stil i dobro uskladiti odjeću. Moda je za nju igra u kojoj je svaka žena na svoj način  lijepa. Nije sramota imati koju kilu viška ili velika prsa ili naglašen trbuh. Treba to dobro prikriti i nedostatak pretvoriti u plus.