Konavočice – ručno izrađene narukvice

Stane Vlašić, članica Udruge Deša, konavoski vez savladala je kao sedmogodišnja djevojčica. Veze cijeli život, osobito nakon Domovinskoga rata kada je trebalo obnoviti uništene konavoske nošnje. Konavoski vez izrađuje se tehnikom brojanja bodova niti podloge i nije ga teško naučiti, kaže gospođa Stane, koja uz brojne izložbe redovito drži i radionice vezenja.
 
Vezući je došla na ideju da tipične konavoske boje proširi, da bude malo modernije i da služi svakoj svrsi da se uklopi u ovo moderno doba, da se spoji starinsko i moderno. Tako su uz torbe, pojaseve, ukrasne jastuke nastale i konavočice - ručno izrađene narukvice u različitim debljinama i prepoznatljivim konavoskim mustrama. I svaka je unikat. Baština, tradicija i moda u jednom.
 
Veze ih u tri veličine, poigrava se nijansama boja i uzoraka, a za izradu svake utroši od dva do četri i pol sata. Među prvima nonine je konavočice isprobala unučica Gita. Konavočice su originalni modni dodatak i autohtoni suvenir. Uzimaju se u paru - za najbolje prijateljice ili za mame i kćeri, jer kažu šire pozitivnu energiju.