Posebni klizači

Danas su na klizalište na zagrebačkom velesajmu izašli posebni klizači. Na Prvenstvu Hrvatske u umjetničkom i brzom klizanju natjecat će se ukupno 36 natjecatelja s intelektualnim teškoćama. Ekipa Dobrog jutra bila je na treningu uoči Državnog prvenstva u klizanju za mlade osobe s intelektualnim teškoćama.

Dobro zavezati klizaljke, namjestiti štitnike i polako, ali sigurno uklizati na klizalište. Ovi posebni sportaši zaista ulažu mnogo truda kako bi što bolje i brže usvojili znanja koja im treneri prenose. Treniraju dva puta tjedno.

Prvenstvo se održava u brzom i umjetničkom klizanju. 30 njih natjecat će se u brzom, a 6 u umjetničkom klizanju. U brzom postoje tri discipline - 55 m, 111 m, i 333 m na malom ringu. 55 m smo uveli ove godine prvi puta jer ima dosta početnika, zbog motivacije i nagrade da uz treningu budu i na natjecanju, ističe Tihomir Prusina, trener klizačkih sportova za osobe s intelektualnim teškoćama. U umjetničkom klizanju svi klizači su prvog nivoa, što znači da trebaju znati samo neke od zadanih elemenata.

Bez obzira na kvalitetu svi će se ovi klizači jako truditi da osvoje što bolji plasman. Važno je sudjelovati, ali i rezultati se broje. Državno natjecanje pokazatelj je trenerima rade li dobro i koga će voditi na svjetska natjecanja. Kao što je Specijalna olimpijada gdje naši sportaši za sada jako dobro prolaze, pa se nadaju da će i netko od ovih klizača na slijedećoj 2017. u Grazu osvojiti koju medalju. A do tada želimo im dobru zabavu i dobre rezultate na Državnom prvenstvu.