Englezi iz Mravinaca

Tražeći povoljne nekretnine u Splitu, bračni par Jones iz Londona prije deset godina zalutao je u Solin. Zaljubili su se u prirodu, stare kamene kuće i ljude. I odlučili su ostati. Danas se bave turizmom, omiljeni su u susjedstvu i naravno, navijaju za Hajduk!


Komadić svoga raja Ann i Glynn Jones pronašli su u Mravnicima, pokraj Solina. Kao agenti za nekretnine proputovali su cijeli svijet, ali su samo u Hrvatskoj poželjeli stvoriti dom. Trebalo im je mnogo hrabrosti za novi početak, još više strpljenja da se naviknu na ljude i običaje. No, neke se stvari dogode same od sebe. Glynn je postao pravo dalmatinsko muško onoga trenutka kad je shvatio da mu je Hajduk svetinja, unatoč višegodišnjim lošim rezultatima. To je stvar kulture. U Engleskoj me nogomet nije zanimao. Prijatelji su me odveli na nekoliko utakmica 'bilih' i navukao sam se, smije se Glynn.  

Dosta toga razumiju, ali ne govore tečno Hrvatski. Nije da nisu pokušali, ali bilo im je preteško pa su odustali. No, to ih nije spriječilo da se sprijatelje sa svima u selu. Opušteni, veseli i spremni pomoći tako ih opisuju mještani, koji su ih vrlo brzo prihvatili. Neki ih već doživljavaju i kao dio obitelji. Uhvatili su lagani dalmatinski ritam. U drušvu mace Fleke, vlastitim rukama, malo po malo, obnavljaju tri stare kuće i bave se turizmom. Gosti su im uglavnom sunarodnjaci Britanci, koji ne skrivaju da im zavide na stilu života. Mislim da se u Engleskoj izgubila kvaliteta života. Sve se vrti oko novca, sve je u poslu, a slobodnoga vremena nemaš. Ovdje možemo raditi, zaraditi i imati kvalitetan život i uz malo novca. Sretni smo što imamo prihod, jer znamo da se mnogi danas bore za bilo kakav posao,objašnjava Ann.
Bračni par Jones kaže kako su sasvim obični ljudi, no voljeti drugu zemlju kao svoju mogu rijetki. Iako im u Londonu žive djeca, neće se vratiti. Idemo na vjenčanja i sprovode i to je to. A svi koji nas poznaju ionako dolaze ovamo, govori Glynn, a Ann jedino nedostaje engleski krajolik.

Pitomi krajolik i brežuljke blizu Splita neće naći. Sve je ovdje nekako divlje, iskreno, bez glume. Upravo to im se najviše sviđa, jer kažu, nije mala stvar osjećati da ste napokon među svojima.