Sport i dijabetes mogu zajedno

Danas u Makarskoj počinje međunarodna utrka Tour of Croatia, koju možete pratiti uživo na HRT2, i na kojoj sudjeluje biciklistička elita iz cijelog svijeta. Od 19 ekipa, jednu čine biciklisti dijabetičari.

Da se može, unatoč toj bolesti, baviti vrhunskim sportom, najbolje svjedoči primjer mladog triatlonca Nenada Šimunka.

Mladi Čakovčanin već 25 godina živi s dijabetesom tipa 1. Obolio je sa šest godina. To ga nije spriječilo da se bavi sportom i da u njemu bude vrlo uspješan. Sport je moja svakodnevica, bez sporta ne mogu zamisliti svoj život i to mi je donijelo samo pozitivne stvari jer mi dijabetes apsolutno ne predstavlja prepreku da se bavim sportom, ističe Nenad.

I to ne jednim, nego s tri, okupljenim u triatlon. Kad sam studirao kolegica me zainteresirala za taj sport. Probao sam i ubrzo kupio i svoj bicikl, krenuo u utrke i to je bilo to, prisjeća se. Rezultati su počeli stizati vrlo brzo.

Krenuo sam odmah sa dugim distancama, završio sam Ironman natjecanje, a najviše što sam uspio završiti i što mi je stvarno drago, postao sam prva osoba na svijetu s dijabetesom koja je završila trostruki Ironman. To je 11 km plivanja, 540 km bicikla te još tri maratona ukupno 126 km., ponosno ističe hrabri triatlonac. 

Pothvat je to koji najbolje svjedoči da dijabetes ne mora biti prepreka za bavljenje sportom. Dijabetes stvarno nije nešto što vas treba spriječiti u tome. Tako da je naš cilj poslati poruku svim oboljelima od dijabetesa da nastave sa životom, da poslože stvari kako treba, i da žive na način kako su zamislili prije nego su oboljeli, poručio je Nenad.

Iako neće nastupiti u službenom natjecanju biciklističke utrke Tour of Croatia, bodrit će svoje kolege iz tima koji su također svi dijabetičari. Želimo ljude diljem Hrvatske inspirirati da poprate tim, da navijaju za tim biciklista koji živi na isti način kao i svi oboljeli od dijabetesa i da u njima vide neku motivaciju da se i ljudi s dijabetesom mogu natjecati na visokoj razini, profesionalno, tako da vjerujem da ćemo dotaknuti ljude koji zaista trebaju tu motivaciju, kaže.

On je svoju odavno pronašao. Tako da mu je nakon trostrukog, sljedeći cilj postati prvi dijabetičar na svijetu koji će završiti deseterostruki Ironman.A o tomu zašto je bavljenje sportom važno za oboljele od dijabetesa u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili su Tomislav Gugo, savjetnik za javnu diplomaciju Danskog veleposlanstva i doc. dr. sc. Dario Rahelić, dijabetolog, predsjednik Hrvatskog dijabetološkog društva.