'Naš je red da vodimo'

Dan je planeta Zemlje. Obilježava se na svim kontinentima raznim događajima posvećenima očuvanju i zaštiti okoliša. Pod geslom 'Naš je red da vodimo' ova je godina u znaku zaštite prirodnih resursa ali i upozorenja na opasnosti koje prijete životu na Zemlji zbog globalnog onečišćenja.

Glas za planet Zemlju prije 45 godina prvi su digli građani u SAD-u, a akcije upozorenja intenzivirale su se u devedesetim godinama 20. stoljeća.

Prije 23 godine UN je 22.i travnja službeno proglasio međunarodnim Danom planeta Zemlje.

U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine, uz značajan angažman udruga za zaštitu okoliša i prirode. Jedna od udruga je WWF - World Wildlife Fund (Svjetski fond za zaštitu prirode).

Meteo kutak Zorana Vakule: O danu planeta, klimi i prognozi ljeta…

WWF je u Hrvatskoj je prisutan desetak godina. Sa svojim malim, ali učinkovitim timom i kroz partnerstva s institucijama i nevladinim udrugama čine značajan doprinos očuvanju biološke raznolikosti Hrvatske kao dijela Mediterana i Dunavsko-karpatske ekoregije. Kao međunarodnoj udruzi, njihov je pristup misli globalno, djeluj lokalno. Tako u Hrvatsku donose najbolja svjetska iskustva o zaštiti prirode i održivom razvoju te ih primjenjuju lokalno dobro poznavajući okolnosti i istinske potrebe u državi.

U Hrvatskoj djeluje WWF-ov Mediteranski program koji je WWF International osnovao s ciljem očuvanja i održivog upravljanja šumskim, morskim i slatkovodnim ekosustavima na Mediteranu. Širok je raspon djelovanja WWF-ovog Mediteranskog programa: od projekata koje provodimo u 12 mediteranskih zemalja, preko sektorskih politika i zagovaranja do komunikacije i jačanja kapaciteta.

O važnosti zaštite prirodnih resursa u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorila je Kasandra-Zorica Ivanić, biologinja, savjetnica za zaštitu prirode WWF-a.