Otvoreni 25. Marulićevi dani

Jubilarni 25. festival hrvatske drame Marulićevi dani počeo je sinoć u splitskom HNK-u dodjelom nagrada za dramsko djelo Marin Držić za 2014. godinu. Prvonagrađeni je Tomislav Zajec za dramski tekst Ono što nedostaje, drugu nagradu osvojila je Ružica Aščić za Košnice, dok treću nagradu dijele Denis i Anita Peričić za Hiperborealni konj te Ivan Vidić za Noćni život.

Nakon dodijele nagrada, pomoćnica ministra kulture Vesna Jurić Bulatović proglasila je festival otvorenim, a zatim je izvedena prva festivalska predstava Hamlet u selu Mrduša Donja Ive Brešana u koprodukciji Crnogorskog narodnog pozorišta i Međunarodnog festivala Kotor-art.

Osim nagrada autorima i njihovim dramskim tekstovima dodijeljene su i pohvale Elvisu Bošnjaku za Kašetu brokava, Stjepanu Ninu Škrabi za U plavom podrumu i Beatrici Kurbel za Pravog igrača.

Inače, na natječaj je bilo prijavljeno 36 dramskih tekstova širokog raspona kvalitete, a ovogodišnja je konkurencija pokazala zaokupljenost socijalnim temama smještenim uglavnom u obiteljsko okružje. Stručno povjerenstvo je radilo u sastavu Mario Kovač, Helena Sablić Tomić i Jelena Miholjević.

Na Festivalu, koji će trajati do 28. travnja, bit će izvedeno osam predstava. Uz Brešanovog Hamleta, za nagrade će konkurirati dvije Krležine drame, Vučjak (u izvedbi zagrebačkoga HNK i režiji Ivice Buljana) i Kristofor Kolumbo (u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih i režiji Renea Medvešeka); autorski projekt Anice Tomić i Jelene Kovačić My Little Corner of the World u izvedbi GDK Gavella; autorski projekt po motivima eseja Slavenke Drakulić i pričama glumica Kako smo preživjele u izvedbi ZKM-a i režiji Dine Mustafića; Potop Mirana Kurspahića u izvedbi SC-Teatra &TD i Kufer; 260 dana Marijana Gubine u izvedbi osječkoga HNK i režiji Dražena Ferenčine; Europa Ivane Sajko u izvedbi Imaginarni/Cankarjev dom iz Ljubljane i u režiji Primoža Ekarta.

Izvan konkurencije će po odluci izbornika predstava nastupiti zbor i dramska skupina Udruge osoba s cerebralnom paralizom Srce, Srce na sceni u režiji Slavka Sobina, a posljednjeg dana festivala će, nakon dodjele festivalskih nagrada, biti izvedena predstava Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane Poludjela lokomotiva Stanislawa Ignacyja Witkiewicza, u režiji Jerneja Lorencija.