Stokaratni dijamant prodan za 22,1 milijuna dolara

Najveća zvijezda aukcije dragog kamenja održane u New Yorku, savršeni 100-karatni dijamant, postigao je cijenu od vrtoglavih 22,1 milijuna dolara, objavili su iz aukcijske kuće Sotheby.

Dijamant je iskopan u Južnoj Africi, a prije početka aukcije procijenjeno je da će postići cijenu između 19 i 25 milijuna dolara. Novim vlasnikom postao je anonimni kupac koji u aukciji sudjelovao putem telefona.

Prema riječima voditelja Sothebyjevog odjela za dragulje Garyja Schulera, ovaj dijamant predstavlja definiciju savršenstva. Njegova je boja bjelija od bijele i nema nikakvih unutarnjih nepravilnosti. Toliko je proziran da ga je moguće jedino usporediti s bazenom vode, objasnio je.

Kamen je prije obrade imao više od 200 karata, a njegov je nalaznik više od godinu dana posvetio rezanju i poliranju kako bi kamenu dao prekrasan oblik.

Unatoč svom savršenstvu, dijamant ni izbliza nije uspio dostići rekordere po postignutoj cijeni. Prije dvije godine na aukciji u Hong Kongu bijeli dijamant od 118,28 karata prodan je za 30,6 milijuna dolara, dok je apsolutni rekorder savršeni ružičasti dijamant, nazvan "Ružičasta zvijezda", koji je 2013. u Ženevi postigao cijenu od 83,02 milijuna dolara.