Nagrađivani matematičari iz Zlatara

Na državnim natjecanjima iz matematike za učenike koji ne polaze matematičke gimnazije u posljednjih su deset godina učenici Srednje škole Zlatar osvojili osam prvih, sedam drugih i četiri treća mjesta. Rekorder škole, s tri titule državnog prvaka, postao je Martin Bajzek. Nakon naslova iz drugoga i trećeg razreda, najbolji je bio i kao maturant na ovogodišnjem natjecanju u Trogiru.

Većini učenika poziv profesorice matematike za rješavanje zadatka na ploči izaziva neugodu i strah. Ne i Martinu Bajzeku, trostrukom državnom matematičkom prvaku. Njemu je rješavanje školskih zadataka prava igra.

Tipovi zadatak na natjecanjima apsolutno nemaju veze sa školom, tako da netko tko samo rješava zadatke iz zbirke iz škole ili samo čita jedan udžbenik, taj neće ništa postići na natjecanjima. Bitno je da se dobije širina znanja. Za dobar rezultat na natjecanju, kaže Martin, nije dovoljan samo talent.

Za takvo natjecanje se počinje raditi 11 mjeseci prije natjecanja, svaki dan se rješava 2-3 zadatka i nakon godine dana dođe se do nekakvog rezultata. Bitan je kontinuitet.

Martinu to nije problem. Matematiku ne doživljava kao opterećenje ili obvezu, nego kao izazov. Njegova mentorica Iskra Joć kaže - kod takvih je učenika važno samo probuditi strast prema matematici. Njima je samo potrebna naša pomoć da ih uputimo u nove stvari, da ih vodimo, a oni kod kuće zaista puno rade.

To profesoricama u Zlataru očito polazi za rukom. Osim Martina, na državnom natjecanju u Trogiru izvrsni su bili i Ivan Kuljak na drugom te David Mrkoci na osmome mjestu.