Zanimanje - ljevač zvona

Lektiru i roman Ernesta Hemingwaya Marina Medved Pulić pročitala je prije četvrt stoljeća, no u potrazi za vrijednim ljudima bez kojih zvona ne zvone i koji bi nam svima trebali biti inspiracija ponovno se zapitala Kome zvono zvoni.

Zvona teška 1088 kg, 788 kg, 540 kg, 325 kg, 230 kg i 96 kg, ukupno 3067 kilograma, zvone na zagrebačkoj crkvi Svete Mati Slobode. Možemo ih tako zbrajati od crkve do džamije diljem jugoistočne Europe. Pa čak i do Amerike. Zajedničko svim tim zvonima su ruke i leđa dvojice dobrih prijatelja: Jože i Žaca, Josipa Beloševića i Željka Severa, zagrebačkih majstora ljevača zvona.

Josip je u ljevaonicu prvi put stupio još 1970., naučio je posao ljevača i od onda nije poželio promijeniti struku. Željko je krenuo u školu za glodača. Izučavanje nije bilo uspješno, a kako je bila nestašica ljevača u Končarevoj ljevaonici, ušao je u grupu šestorice odabranih te se educirao za kvalificiranog ljevača. Nikada nije požalio zbog toga. Teških se dana i ne sjeća.

Znaju oboje mnogo o zvonima i kako ih izliti da dobiju što bolji i ljepši zvuk, jer svako zvono mora držati zvuk onoliko sekundi koliki mu je promjer u centimetrima. Tako mjereći koliko se dugo čuje jedan zvon, možemo doznati koliki je promjer zvona. Drže Željkova i Josipova zvona i dvostruko više. Baš kao i njihova ljubav prema tom teškom i nedovoljno plaćenom poslu.

A kako Joža i Žac, zbog krize ipak malo manje nego prije, lijevaju zvona - pogledajte u videoprilogu.