'Kad se male ruke slože'

Iako je osnovana  tek unatrag četiri godine, učenička zadruga Cucurbita  koja djeluje pri osnovnoj školi Dragutina Lermana u Brestovcu jedna je od uspješnijih  učeničkih zadruga na području Požeško slavonske županije. Učenici ove zadruge, njih 300-ak ovih dana imaju pune ruke posla jer vrtove, voćnjake i druge površine uređuju i pripremaju za sjetvu i sadnju.

Poput pravih ratara i voćara učenici školske zadruge Cucurbita zasukali su rukave kako bi lijepo vrijeme iskoristili za poljoprivredne radove. A posla ima u njihovu tradicionalnom vrtu sa starim sortama, kamenjaru, vrtnom jezeru, ružičnjaku, ali i voćnjaku. Najviše ga je u novom aromatičnom vrtu gdje sade ljekovito bilje.

Zahvaljujući radu šest sekcija, u zadruzi nemaju problema. Svatko prema osobnim sklonostima radi ono što voli. I dok jedni vole ljekovito bilje, drugi su radije u voćnjaku starom 5 godina. Zadrugari ove godine očekuju prve plodove.

Od voćaka i plodova radimo marmelade, čips od jabuke, likere i još neke proizvode. Ono što sam naučio u školi sada primjenjujem kod kuće i pomažem roditeljima, rekao je učenik Ivan Markanjević.

Zadrugarstvo u brestovačkom kraju ima dugu tradiciju, od 1959. godine. Obnova rada učeničke zadruge pokazala se punim pogotkom. Da je riječ o dobrom poslu, potvrđuju i nagrade. Posebno smo ponosni na višegodišnje sudjelovanje u projektu 'Najljepši školski vrtovi'. Prošle godine smo dobili novčanu nagradu od četiri tisuće kuna, ove godine od dvije tisuće kuna, ponosno ističe voditeljica zadruge Maja Davidović.

Učenička zadruga Cucurbita tako će već idućeg mjeseca predstavljati Požeško-slavonsku županiju na državnoj smotri učeničkih zadruga.