Učenici izradili sav namještaj za školu

Ludbreški srednjoškolci postali su prave zvijezde u svom gradu. I to zahvaljujući učenicima strukovnih zanimanja koji su u samo tri tjedna izradili sav namještaj za prostor nove škole u koju su se preselili početkom veljače.

Bravari, CNC operateri i tokari. Učenici koji su praktičnu nastavu učinili uistinu praktičnom. U sklopu nje marljivo su radili u školskoj radionici, a rezlutat je ovo:
klupe, stolice, vješalice, sjedeće klupe za školski hodnik, stalci za kišobrane - u potpunosti su namještajem opremili novu zgradu Ludbreške srednje škole.

Od ideje do realizacije trebalo im je samo dva mjeseca, od kojih su tek tri tjedna bila dovoljna da sedam učenika izradi sav namještaj.

Na ideju da praktična nastava uistinu svima bude praktična, došao je ravnatelj. Pohvalio se kako su uštedjeli 30% sredstava koje bi morali potrošiti da su kupovali gotov namještaj. Ja moram ovom prilikom pohvaliti sve učenike, njihove mentore i nastavnike koji su sudjelovali u projektu. Moram naglasiti kako mi ne težimo samo obrazovanju, iako je ono na prvom mjestu, nego želimo da naši učenici steknu radne navike, rekao je ravnatelj Josip Zdelar.

Da su sve oduševili obavljenim poslom, dokazuje zainteresiranost i drugih škola da im upravo ovi učenici izrade potrebni namještaj. Ali ni ravnateljeva novčana nagrada nije za baciti. Učenici nisu po mom mišljenju puno dobili, mi smo im platili 5 kn neto sat. Platili smo im jer su se trudili i radili, a po satu će biti plaćeni i u budućnosti, istaknuo je ravnatelj.

Njihov praktično-korisni rad se nastavlja. Pod vodstvom profesora trenutačno dovršavaju avion: konstrukciju replike Rudolfa Fizira, poznatog ludbreškog konstruktora aviona.

Njihov će avion uskoro biti cvjetna instalacija u središtu Ludbrega, a projekt takvog provođenja praktične nastave postat će pravilo. Jer na takav način učenici ne samo da stječu radne navike nego i vide je li zanat za koji se školuju uistinu onaj kojim se jednoga dana žele baviti.