Znate li što su obiteljske konstelacije?

Njemački sistemski konstelator Stephan Hausner u Zagrebu je predstavio svoju knjigu Čak i po cijenu života. U knjizi su sabrana iskustva s mnogobrojnih obiteljskih postava koje je Stephan vodio u radu s oboljelima. Obiteljske konstelacije sve su popularnija terapija kod nas i u svijetu.

Metodu obiteljskih konstelacija razvio je njemački psihoterapeut i filozof Bert Hellinger. Otkako ga je upoznao prije 20-ak godina, Stephan Hausner također se bavi obiteljskim konstelacijama, a njegova knjiga Čak i po cijenu života odnosi se na razrješavanje bolesti obiteljskim konstelacijama. Iz grupe ljudi osoba odabire predstavnike članova svoje obitelji i bolesti, a među njima se spontano počnu pojavljuju osjećaji, dinamika, međuodnosi. Nakon toga, ovisno o unutarnjoj slici koju imaju o sebi, kako misle da su u odnosu s drugima ili sa svojom bolešću nešto se počne događati što nitko ne može objasniti. Ovi predstavnici počnu se osjećati kao stvarne osobe i na taj način se otkriva obiteljska dinamika koja postoji u toj obitelji. Također se pokazuju koje se uloge igraju u bolesti ili simptomi u toj obitelji. Tako postaje važno razumjeti da bolest nije nužno osobna i može se izliječiti kad je postavite u kontekst obiteljske dinamike u pozadini, objašnjava metodu konstelacija Stephan Hausner.

Jedna od ideja obiteljskih konstelacija je da bolest članovima obitelji može djelovati za uravnoteženje obiteljskog sustava. Svi pripadamo obiteljskom sustavu i na neki ga način želimo održati. Namjera ovog pristupa nije da zamijeni druge terapije, klasične medicinske ili psihoterapijske, već da ih nadopuni. Najčešće obiteljske traume ili tajne nisu nestale i djeluju na sve članove obitelji bez obzira na to znaju li za njih ili ne. Priznanje i integriranje s odmakom obično oslobađaju i upotpunjuju. Slažem se s onim što se dogodilo. Opraštam, možda. Prihvaćam da se tako dogodilo, priznajem da je tada bilo teško, ali sad se ponovno povezujem s tom situacijom i dajem joj mjesto u svom srcu i duši jer pripada meni i mojoj prošlosti.

Svaka konstelacija je, kao i svaka obitelj, posve drukčija, nepredvidivo je što će se događati i kakva će se spontana dinamika pojaviti među članovima obitelji. Iskusni voditelji koji vode proces pomoći će objasniti ili razriješiti zaplete. Jednom kad se ta sila ljubavi koja održava obitelj oslobodi nesvjesnih zapletaja koji su se mogli dogodili u generaciji prije nas ili ranije,  postaje snaga oslobođenja, razrješenja emotivnih ili tjelesnih boli i dubokog iscjeljenja.