Svijet bajki Ivane Brlić Mažuranić

Cijeli protekli tjedan Slavonski je Brod odavao počast velikoj Ivani Brlić Mažuranić. Rođena je u Ogulinu, ali u gradu na Savi provela je najplodnije godine. Kuća Brlić na gradskom trgu i Vila Brlićevac u Brodskom Vinogorju kultna su mjesta hrvatske kulturne povijesti. Već 15 godina na to podsjećaju priređivači Brodskog spomenara.
Duh starine oživljen je u građanskom salonu Palače Radosavljević Golubić. Sve podsjeća na vrijeme s kraja 19. i početka 20. stoljeća kada je u Brodu na Savi živjela i stvarala velika Ivana. Palača je autentičan prostor u kojem se može dočarati duh vremena kojem je živjela i stvarala Ivana, koja je i silno utjecala na društveni i kulturni život grada. Kumovala je i gradskom pjevačkom društvu. Na kumstvo Ivane Brlić Mažuranić HPD Davor silno je ponosno, jer rijetka se pjevačka društva takvim kumstvom mogu pohvaliti. A Slavonski Brod ima čast, ali i obvezu čuvati uspomenu na stvaralaštvo koje čini važan dio nacionalne i svjetske književnosti. 
Ove godine tijekom Brodskog spomenara čitani su Ivanini zapisi iz 1914. i 1915., vremena velikog rata, zanimljivi i inspirativni. A uvjerljivo su zvučali u kući Brlića. Nakon što ju je prije nekoliko godina Grad otkupio, uz pomoć Ministarstva kulture počela je temeljita obnova. Nakon pročelja, na redu je unutrašnjost kuće i restauracija unikatnog namještaja. Sve je tu, kamin iz kojeg su iskakali Domaći, radni stol, obiteljski oltar. Nakon obnove katni dio kuće bit će muzejski, a cilj je imati uz muzejski dio imati i dio za svakodnevne potrebe - gostovanja književnika i slično. Za realizaciju tih ambicioznih planova, potrebni su još milijuni kuna i najmanje tri godine intenzivnog rada. Novcem se on ionako ne može mjeriti. Ganuta sam količinom baštine koju imamo, a za koju čak ni struka nije bila dovoljno informirana, kuća obitelji Brlić označava život svih nas Brođana, ističe Željka Perković, pročelnica Konzervatorskog odjela, Slavonski Brod. I ne samo Brođana. Važno je to mjesto hrvatske kulturne povijesti, ali i budućnosti.