Građani diljem zemlje uklanjaju otpad iz okoliša

Nacionalna akcija čišćenja divljih odlagališta otpada Zelena čistka - Jedan dan za čist okoliš održana je danas diljem Hrvatske. U našoj se zemlji se provodi četvrtu godinu za redom, u sklopu globalne akcije World Cleanup čiji je glavni cilj masovno uključenje građana u čišćenje i uklanjanje otpada iz prirode kao i podizanje svijesti o ulozi svakoga od nas u stvaranju i načinu odlaganja otpada te važnosti očuvanja okoliša i prirode kao zajedničkog dobra svih građana. U Hrvatskoj akciju koordinira udruga Žmergo.

Volonteri iz cijele Hrvatske zajedničkim snagama danas čiste otpad iz okoliša. Zbog najave lošeg vremena neki gradovi i općine odlučili su premjestiti akciju za sljedeći vikend, ali otpad se čisti u velikom dijelu Hrvatske - primjerice u Zagrebu i Dalmaciji (Zadru, Dubrovniku...)

U Zagrebu se čisti park prirode Medvednica te divlji deponiji otpada na području cijeloga grada. U čišćenju Medvednice sudjelovao i zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sudjelovao je u akciji u dječjem vrtiću Petar Pan gdje je zasadio lovor višnju, a zajedno s djecom zasadio je i rajčice.

Iz udruge Žmergo ističu kako je Zelena čistka pokazala da je problem otpada i divljih odlagališta u Hrvatskoj velik, a u nekim sredinama po četvrti puta čiste se iste lokacije. U protekle tri godine gotovo 150.000 volontera izdvojilo je svoje vrijeme, energiju, ponekad i novac, za društveno dobro. Ujedno, "Zelena čistka" je pravi primjer dobre prakse međusektorske suradnje, jer volonteri bez podrške javnih službi ne bi mogli odraditi cijeli posao, kažu u udruzi Žmergo.

Prva akcija provedena je u Hrvatskoj 2012., sa 41.558 volontera, kada je skupljeno 3.746 tona otpada, druga 2013., sa gotovo 50.000 volontera, kada je skupljeno 3.918 tona otpada, a treća Zelena čistka provedena je 2014., sa preko 52.000 volontera, kada je skupljeno 4.800 tona otpada.