Devet gradova bore se za titulu europske prijestolnice

Devet hrvatskih gradova - Dubrovnik, Đakovo, Osijek, Pula, Rijeka, Split, Varaždin, Zadar i Zagreb ušli su u drugi krug natjecanja za titulu grada europske prijestolnice kulture 2020. godine. Odlukom EU-a Hrvatska je dobila prigodu da sudjeluju u natjecanju za europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

EU na taj način potiče očuvanje identitetskih i kulturnih silnica, izjavio je zamjenik ministra kulture Berislav Šipuš, dodavši kako su, bez obzira na to koji će grad ponijeti tu laskavu titulu, svi hrvatski gradovi prijestolnice kulture.

Prijestolnica europske kulture 2020. će uz predstavnika Irske biti i jedan hrvatski grad.

Dvije tisuće osječkih srednjoškolaca svojim je rukama zagrlilo staru gradsku jezgru Tvrđu, kako bi svom gradu pružili potporu prilikom kandidature za Europsku prijestolnicu kulture. 

Na taj su način srednjoškolci još jednom pokazali kako vole svoj grad. U isto vrijeme potporu osječkoj kandidaturi pružili su i srednjoškolci iz Novog Sada, grada kandidata za naslov Europske prijestolnice kulture 2021., svojim su tijelima formirali riječi potpore i stvorili jedinstvenu milenijsku fotografiju.