Premijera 'Carevog novog ruha' u Zagrebačkom kazalištu lutaka

Nova premijera u Zagrebačkom kazalištu lutaka! "Carevo novo ruho" Hansa Christiana Andersena u adaptaciji Mate Matišića, a sve pod redateljskom palicom Vinka Brešana obećava pravu poslasticu za najmlađe.

Priča o caru kojem se život vrti oko njega samog, zaljubljenog u vlastiti odraz u ogledalu, taštom i oholom, a time i lakovjernom jer ga varalice uspijevaju zavesti - svima je dobro poznata. Djela danskog pisca Hansa Christiana Andersena čitaju se generacijama. S njima je dobro upoznat i redatelj Vinko Brešan kojem je nakon dugometražnih filmskih uspješnica ovo prvi izlet u lutkarstvo i predstave za djecu.

Moj princip vam je Disneyevski princip. U svakoj predstavi za djecu moraju uživati djeca ali mora postojati dovoljno elemenata da u njemu uživaju odrasli, kazao je redatelj Brešan.

U adaptaciji Mate Matišića na sarkastičan način dovodi se u vezu klasični Andersen koji je putem svojih djela kritizirao društvo u kojem je živio s današnjim modernim svijetom u kojem marketing i dobra promidžba imaju veliku ulogu.

Ljudske osobine kao što su taština, oholost, glupost su vječne, aktualne u svako doba i doista se može s njima poigrati na različite načine kao što se poigravamo i moji likovi, Janko i ja manipuliramo, koristimo taštinu, izrugujemo se i dobivamo ono što hoćemo, objasnila je glumica Matilda Sorić.

Tijekom 41 minute koliko traje predstava gotovo svi glumci su zapravo lutke. Odjeveni su u neobične spužve koje je osmislio likovni umjetnik i autor eksperimentalno-animiranih filmova Simon Blagojević Narath. Najviše se, naravno, presvlačio car.

Premijera "Carevog novog ruha" je večeras u 19 sati u Zagrebačkom kazalištu lutaka.