Kako zadržati mlade u ruralnom prostoru?

Kako zadržati mlade u ruralnom prostoru - glavna je tema prvog Hrvatskog ruralnog parlamenta koji je danas otvoren u Belom Manastiru. Među dvjestotinjak sudionika su predstavnici ruralnog razvoja u Hrvatskoj, lokalnih i nacionalnih vlasti, zastupnici u EU parlamentu i stanovnici ruralnih područja.

Hrvatski ruralni parlament organizirala je Hrvatska mreža za ruralni razvoj koja, po uzoru na druge europske države, želi dati vjetar u leđa razvoju ruralnoga područja. No, zadržati mlade u ruralnom području nije nimalo jednostavno jer im treba osigurati dohodovno radno mjesto i dostupnost usluga.

Kako uvjeriti mlade da rješenje problema ne donosi ni Irska, ni Velika Britanija ni Kanada već možda baš povratak našim korijenima? Možda im u tome pomogne priča o obitelji Gusak koja je postala poznata po tome što je prije 15 godina prodala 4-soban stan u Osijeku i odlučila kupiti 7 hektara livade pored Bilja i Kopačeva.

Sagradili su ekološku, drvenu kuću i pokrili ju trskom iz Kopačkog rita. Sada tamo žive s dvoje djece i bave se ekološkom poljoprivredom. Jedan su od pozitivnih primjera mladih ljudi koji su odlučili gradski život zamijeniti seoskim, razmišljati pozitivno o prirodi i proizvoditi zdravu hranu.