Zelena čistka - jedan dan za čišći okoliš

Zelena čistka odlučila se pridružiti globalnom pokretu Let's do it! - World cleanup day, koji okuplja aktivne građane i organizacije iz cijelog svijeta. Zelena čistka - jedan dan za čišći okoliš organizirana je sutra na području cijele Hrvatske, na više od 180 mjesta, a samo u Zagrebu održava se na 6 kritičnih mjesta. 

Udruge BIOM i Sindikat biciklista u subotu u organizaciji Zelene čistke čiste savski nasip od smeća koje se nakupilo zbog divljih odlagališta. Naime, već godinama dio zapadnog savskog nasipa mjesto je koje je služi kao divlje odlagalište smeća, a zapravo je mjesto gdje obitavaju razne vrste ptica i frekventno je područje za bicikliste. 

Blato 2 je jedna od točaka u Zagrebu na kojem se organizira čišćenje. Na mjestu Blato 2, na savskom nasipu kod kanala Sava-Odra u Lučkom, gdje koordiniramo čišćenje, postavit ćemo i tzv. 'durbin' pa će građani koji su uključeni u akciju čišćenja moći pod našim stručnim vodstvom promatrati ptice jer se u blizini nalazi otočić na kojem se gnijezde čigre, kazao je Vedran Lucić iz udruge BIOM.

Udruga Sindikat biciklista napominje kako je ovaj dio nasipa zapostavljen kao biciklistički koridor koji povezuje zapadne prigradske dijelove i Zagreb. Savski nasip je mjesto koje služi biciklistima Zagreba i prigradskih područja kao alternativni pravac odvojen od gradskog prometa, ali i za rekreaciju pa je stoga veliki problem što je okoliš onečišćen zbog divljih deponija, izjavila je Tena Šarić iz Sindikata biciklista.

Iz udruga pozivaju građane da se priključe akciji. Okupljanje biciklima je na Savskom mostu u 9:15, a pokret prema mjestu čišćenja u 9:30, napominju iz Sindikata biciklista.

Akcija započinje u 10 sati, potrebno je ponijeti rukavice za čišćenje, a Zelena čistka i Zrinjevac pobrinut će se za odvoz smeća. Sve informacije možete pronaći na Facebook događaju i internetskim stranicama udruga BIOM i Sindikat biciklista.


Zelenoj čistki pridružio se i grad Split i to akcijom 'Splitski port', dosad najvećom ekološkom akcijom čišćenja podmorja koja obuhvaća područje Matejuške, Lučke kapetanije, uvale Baluni, Poljuda, Trstenika. Nakon čišćenja, za vrijedne je ronioce organizirana je ribarska fešta na platou JK Mornar.