Kruh od sikavice

Sve su češće neobične vrste kruha. Domaći slavonski kruh miješan s posijama, kukuruzni, raženi ili, pak, kruh od sikavice, za koju mnogi i ne znaju da je jestiva.
Osječka braniteljska zadruga Donji grad bavi se proizvodnjom upravo takve krušne inovacije. U kontinentalnim  dijelovima Hrvatske jede se, kako volimo reći, malo teža hrana. Istražujući na internetu kako poboljšati rad jetara, u braniteljskoj zadruzi Donji grad došli su do podatka da bi za to mogla biti dobra sikavica, koju mnogi, doduše krivo, nazivaju čičkom. Vrlo su slični, međutim sikavica naraste do 2 m i vrlo je bodljikava, objašnjava Vladimir Flatscher, upravitelj Braniteljske zadruge Donji grad iz Osijeka, zašto dolazi do zabune. Sikavica je biljka koja je u upotrebi viš od 2 tisuće godina, kaže i dodaje da su je još stari Grci uzgajali zbog njezina regenerirajućeg utjecaja na jetra.

Saznavši za ljekovitost sikavice, a u nekim istraživanjima čak stoji da ima i antikancerogena svojstva, odlučili su probati napraviti kruh od sikavice. Postupak pravljenja kruha isti je kao i kod svakog drugog miješanog kruha. Obje se vrste brašna najprije precizno izvažu, u omjeru do 20% brašna od sikavice, i potom zamijese. Smjesa mora odstajati oko 20 minuta na toplome. Zatim se premijesi tako da se dobiju kruščići od kilograma. I spremno je za pećnicu.

Nakon pola sata pečenja kruh je gotov. Lijepo se reže i vrlo je ukusan. No ne peku velike količine. Naime, dnevna potrebna količina kruha za čišćenje jetara samo su dvije kriške. Najveći im je problem, kažu, kako doći do sikavice u granulama ili pak njezina brašna. Kod nas se ne proizvodi pa moraju kupiti uvozno, iz Češke ili Mađarske.

No u zadruzi na ovome neće stati. Sljedeći korak je dobar kruh s koprivom. Sad je vrijeme mladih kopriva pa ćemo probati i to. Malo je čudan, ima zelenu boju i ljudi malo zaziru od zelene boje, ali kažu da je vrlo, vrlo zdrav, ističu. Osim koprive,  napravit će i kruh od amarantha, koji također smatraju superzdravom žitaricom, a nalik je prosu.