Majstori baroka u Klovićevim dvorima

Izložba "Sveto i profano - slikarstvo talijanskoga baroka", autora akademika Radoslava Tomića, otvorena u četvrtak navečer u Galeriji Klovićevi dvori, javnosti predstavlja prvi put okupljenih povijesno i umjetnički najvrjednijih 80 slika i 30 crteža talijanskih majstora baroka što se čuvaju u crvenim i privatnim zbirkama te muzejima u Hrvatskoj te u riznicama hrvatskih naručitelja.

Zahvaljujući suradnji brojnih muzeja, galerija, samostana i crkava duž hrvatske obale, Zagreba, ali i Bosne i Hercegovine te Crne Gore, odnosno Boke kotorske kako bi se predstavila i djela hrvatskih naručitelja izvan matične zemlje, možemo istaknuti da je riječ o jednoj doista zanimljivoj izložbi koja predstavlja ono najkvalitetnije što se od talijanskoga baroka nalazi u našim riznicama, istaknula je kustosica izložbe Danijela Marković.

Izložba prati stilski razvoj i umjetničke mijene koje su se događale u dugom vremenskom razdoblju od kasne renesanse i manirizma, do ranoga, visokog i kasnog baroka, rokokoa i klasicizma, rekao je autor izložbe, akademik Tomić.

Podsjetio je da je vremensko razdoblje koje izložba 'pokriva' ono od polovice 16. stoljeća, odnosno od Tridentskoga koncila koji je snažno utjecao i na sakralnu umjetnost kao reakcija na reformaciju, te do Napoleonova doba, odnosno do početka 19. stoljeća.

Suorganizator izložbe je Hrvatski restauratorski zavod, a izložba će biti otvorena do 2. kolovoza.