Rezervat Lokrum

Prvi izletnici i kupači s nestrpljenjem su dočekali prvi izlet na Lokrum. Jedinstven je to doživljaj i za one koji ga otkrivaju prvi put, ali i za stare ljubitelje koji su čekali otvaranje sezone na Lokrumu.
Sezonu je otvorio brod Zrinski koji vozi izletnika od 10 sati pa do 17, kada kupi izletnike i vraća ih u Dubrovnik. Ako ste na Lokrumu prvi puta nećete se izgubiti jer tu su čuvari prirode. Ne smiju se brati biljke ili bilo kako oštećivati prirodu ni  uznemiravati životinje, objašnjava pravila ponašanja Tomi Margaretić, čuvar prirode  JU Rezervat Lokrum. Lokrumski pauni se šepire i čini se nemaju ništa protiv bliskih susreta, pa spremno poziraju iznenađenim posjetiteljima.

U klaustru benediktinskog samostana umjesto prokletstva, koje je bačeno i prema legendi uklelo otok, ekipa HRT-a naišla je na članove Udruge DART, koji su slavili dolazak proljeća i Dan planeta zemlje. Jedan od programa naše udruge je očuvanje endemske gušterice, sikula ragusea, koja živi u Dubrovniku i Elafitima, govori o radu Udruge Tea Batinić, voditeljica.

Već godinama guštericu promatraju na Lokrumu, bilježe gdje se pojavljuje, a danas su pozvali djecu i posjetitelje  da im se pridruže u tom jedinstvenom monitoringu. Iako se tako ne čini, zadatak nije lagan. Zato pozivaju sve koji posjećuju Lokrum da im se pridruže u monitoringu i pošalju im fotografije gušterica s podacima o mjestu i vremenu susreta.