Ekovrtić Mala Mlaka

Zagrebački dječji vrtić Mala Mlaka ima međunarodni status ekovrtića, pa se u njihovu dvorištu vijori zelena zastava. Tamo djeca od najmlađe dobi žive u skladu s prirodom, uče je štititi i ekološki su osviještena.

Kako živjeti u skladu s prirodom u dječjem vrtiću Mala Mlaka uče od najranije dobi. A upravo u prirodi i odrastaju. Obzirom da je sagrađen u jednom ruralnom dijelu grada Zagreba na području Male Mlake koje je poznato kao vodozaštitno područje to smo iskoristi u planiranju naših odgojno-obrazovnih zadataka i sadržaja pa provodimo eko aktivnosti u našem vrtiću, rekla je Kimeta Mehinović, odgajateljica u DV Mala Mlaka.

Svake godine posebnu pažnju posvećuju jednoj ekološkoj temi. Prva je, s obzirom na to da su okruženi vodom bila naravno smanjivanje onečišćenja i štednja vode. Tako djeca nakon ručka višak vode iz čaša uliju u posebni spremnik i zajedno s odgajateljicama zaljevaju cvijeće.

A da bi cvijeće bolje raslo, naučili su da se otpad nikako ne smije bacati uokolo, već u posebne spremnike koje imaju u vrtićkom dvorištu. Vrlo često upozoravaju svoje roditelje na znanja koja su steki u vrtiću što roditelji također iskazuju kroz svoje posjete. Obzirom da u naselju nemaju spremnike onda donose u naše dvorište i zajedno s djecom odlažu papir, plastiku, metal, stare baterije, priča teta Kimeta.

Vrtić surađuje i s lokalnom zajednicom i roditeljima. Od otpada izrađuju igračke. Najmlađa djeca boje kaširano povrće, jer ove godine uče o zdravom životu.