Svjetski dan glasa

Svjetski dan glasa slavi se već godinama u Europi, Americi i cijelom svijetu   glamurozno i globalno, jer se  tim obilježavanjem odaje počast veličini i mogućnostima  ljudskog glasa, ali istodobno upozorava da glas može oboljeti i  zbog oštećenja glasnica i dovesti do velikih problema u obavljanju profesije, posebice umjetničke. 

Obilježavaju ga svi oni koji se, na neki način, bave fenomenom ljudskog glasa - liječnici otorinolaringolozi, posebice fonijatri, fonetičari i glasovni terapeuti. Obilježavaju ga i umjetnici kojima je glas posebice važan - pjevači i glumci, ali također i medijski radnici radijskih i televizijskih postaja.

Glas je posebno važan u profesijama kao što su obrazovanje odnosno svagdje gdje je radi socijalnog kontakta glas i govor tijela važna komponenta u socijalnom kontaktu.

Ideja o Svjetskom danu glasa (SDG) nastala je u Brazilu 1999. godine poslije redovnoga godišnjeg kongresa liječnika fonijatara i otorinaca te drugih koji se bave glasom. Te godine zabilježen je uzastopni porast tumora grla i glasnica pa je odlučeno da se svake godine skrene pažnja na te probleme, ali i da se sustavno daju upute i edukacija glasovnim profesionalcima kako sačuvati glas.

O tome kako sačuvati svoj glas te povećati njegovu učinkovitost u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorila je je prof. dr. sci. Santa Večerina Volić, otorinolaringologinja, fonijatrica i redovita profesorica zagrebačkog medicinskog fakulteta.