'Šokica sam i time se ponosim'

Otok u blizini Vinkovaca neki još uvijek smatraju selom iako on već nekoliko godina nosi naziv grada. Većina od gotovo 6 000 stanovnika Otoka za sebe će reći da su Šokci. 

Šokica je i baka Kata Lombarović. Ima 84 godine i samo je 20-ak mlađa od kuće u kojoj živi, a u kojoj se ništa, ali baš ništa nije promijenilo od kada je sagrađena. Dugački ganjak, hodnik uz kuću, i danas se kreči u šareno, da bude lipo, rekla bi Kata.

I sobe su sređene kao što su oduvijek bile, iako baka već 15 godina, od kad joj je umro suprug, u njima ne spava. Draže joj je u kuhinji, gdje je toplo i gdje je njen najbolji prijatelj, televizor prepun sapunica u kojima uživa. A sobe su sređene onako, za reklamu, šali se baka, i kao da sama sebi želi opravdati tu veliku brigu oko čišćenja i namještanja. Kreveti su namišteni po šokački, visoko.

U spavaćoj, prednjoj sobi još je uvijek namještaj koji je Kata donijela u miraz kad se udavala, a u sobi do nje namještaj što ga je u miraz donijela njezina svekrva. Baka Kata ne da iz kuće maknuti baš ništa. Po šokački i govori, po šokački se i nosi.

Drago je baki što unuk povremeno živi kod nje, drago joj je i što kao svaki pravi šokac drži konje, možda bi on štogod u kući promijenio, al baka ne da, pa ne da. I čuva tako baka Kata šokačke običaje i šokački divan.