Ana i Tomislav su najbolji europski matematičari

Hrvatska ima dvoje najboljih matematičara u Europi, Anu Strikić, učenicu splitske Treće gimnazije i Tomislava Babića iz XV. zagrebačke gimnazije kojemu to nije prva, a vjerojatno ni posljednja pobjeda jer je već osvajao nagrade na državnim natjecanjima iz informatike.

Natjecali su se u dvije različite kategorije, a oboje su oduševili četveročlani ocjenjivački sud Europskoga matematičkog natjecanja u Ateni. Iako su na početku tog natjecanja sudjelovale samo europske države, ove su godine bili i učenici iz Azije i Afrike, a među njima 11 učenika iz Hrvatske i to iz Splita, Koprivnice i Zagreba.

Uz Anu Strikić i Tomislava Babića, drugo je mjesto osvojila Klara Banić, a pohvale za svoj nastup dobili su Eva Belcar i Fran Ilčić.

Natjecanje iz matematike održalo se krajem ožujka  u sklopu Europske konferencije mladih matematičara, popularno nazvane EUROMATH, na kojoj su hrvatski srednjoškolci prezentirali matematičke probleme te su kroz svoje komunikacijske vještine u Ateni oduševili publiku i osvojili prvo i drugo mjesto u natjecanju MATHPresentation i prvo u MATHFactoru.