Splićani će možda oprostiti Dioklecijanu

Trebalo je proći 17 stoljeća da Splićani odaju počast utemeljitelju njihova grada - rimskom caru Dioklecijanu - koji je na povijesne margine stigao kao omrznuti proganjatelj kršćana i kršćanstva.

Je li u pitanju veliki oprost ili nešto drugo - tek zaslugom grupe entuzijasta, umjetnika i povjesničara - Split bi uskoro mogao dobiti prvi u svijetu, spomenik Dioklecijanu. Najavljuje se osnivanje i Dioklecijanova muzeja te znanstveno istraživanje o stvarnom povijesnom značenju nekadašnjeg cara, koji je prema priči zapravo bio Dalmatinac.

No, unatoč korjenima, Dalmacija ga dosad nije smatrala svojim. Spominjao se tek kao graditelj Palače u kojoj je izrastao najljepši grad na svitu. Čiji je patronat, valjda u inat Dioklecijanu, povjeren njegovoj žrtvi, mučeniku Svetome Dujmu. Ali vremenski odmak, čini se, učinio je svoje. Skupina entuzijasta odlučila je Dioklecijana ipak vratiti na povijesni tron. I pritom, barem zasad, nije izazvala protivljenje crkvenih otaca.

Hoće li i drugi u crkvenoj hijerarhiji biti spremni na veliki oprost - znat će se kad se za koji dan u javnosti pokaže gipsani odljevak 2,5 metra velike Dioklecijanove skulpture. Izrađuje se gotovo u tajnosti pod paskom entuzijasta Karla Grenca i priprema iznenadenje gradu i gradanima.

Nitko ne zna kako je Dioklecijan zapravo izgledao, jer osim kamenih kipića u crkvi Svetoga Duje, koji navodno predstavljaju cara i njegovu ženu Prisku, zamućenog imperatova lika na novčićima i oštećene biste iz Nikodemije - pravog artefakta o tome zapravo nema. Splitski spomenik trebao bi biti spoj svih saznanja i kao takav prvi spomenik Dioklecijanu u svijetu.