Provedite dan s restauratorima u njihovim radionicama

Hrvatski restauratorski zavod (HRZ) 'otvorio' je svoja vrata zainteresiranim posjetiteljima danas i sutra kako bi javnosti približilo samozatajnu konzervatorsko-restauratorsku djelatnost i ukazao na važnost očuvanja baštine.

Dani otvorenih vrata HRZ-a formalno se 'vežu' uz dva razloga - jedan od njih je Svjetski dan baštine što se obilježava 18. travnja, a proglasilo ga je Međunarodno vijeće za spomenike i spomeničke cjeline - ICOMOS 1983. godine. Od tada sve institucije povezane sa zaštitom baštine pokušavaju učiniti nešto što bi povećalo 'vidljivost' njihova posla, istaknuo je njegov ravnatelj Mario Braun.

Drugi je razlog što HRZ sustavno nastoji kod mlađih generacija i školske populacije razvijati odnosi ljubav prema baštini i potaknuti ih da ju čuvaju.

Program danas počeo je radionicom za male restauratore koja je bila organizirana u kapeli sv. Roka na Rokovu perivoju u kojoj HRZ već nekoliko godina intenzivno obnavlja oltar koji je bio jako uništen u požaru 1976. godine.

Radionica je priređena za djecu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta u dobi od pet do 14 godina koje su restauratori poučili kako pomoću restauratorskog pribora - drvenog štapića, vate i vode - mogu odstraniti preslike s prebojanih daščica kako bi se otkrila skrivena slika, a djeca su svoja restauratorska postignuća dobili na dar.

Jedan od  najsjajnijih primjeraka skulputre Apoksiomen, obnovljen u Hrvatskom restauratorskom zavodu, upravo plijeni pozornost u Britanskom muzeju u Londonu. Inače, restauratorski zavod ima odjele od Dubrovnika do Osijeka. U jednom od zagrebačkih atelijera trenutačno se obnavljaju polikromne skulpture iz 17. i 18. stoljeća oko kojih je mnogo posla.

Jedna od najvažnijih i najvećih umjetnina na kojima se radi je tabulat Biskupske palače u Dubrovniku iz 16. stoljeća.

Umjetnine dolaze u Zavod u veoma lošem stanju. Oštećenja su velika i često se radi godinama. Stručnjaci dijagnosticiraju bolest i preporuče liječenje.

Zavod će sutra pak cijeli dan otvoriti svoje radionice, pa će tako na Zmajevcu (Šalata) posjetitelji moći obići restauratorske ateljee za štafelajno slikarstvo i polikromiranu skulpturu i spomen sobe kipara Vanje Radauša, te pogledati projekcije filmova o HRZ-u, Apoksiomenu i Vanji Radaušu.

U prostorijama Zavoda u Ilici bit će im predstavljen projekt graditeljske baštine, a moći će obići i restauratorske radionice za tekstil, papir i kožu.

Poslijepodne će prostori Zavoda na Zmajevcu 'postati poliklinika za umjetnine' za koju neće trebati uputnica što je, rekao je Braun. Objasnio je kako će u 'polikliniku' moći doći svi koji imaju neki predmet - sliku na platnu, drvu ili papiru, skulpturu od drva ili kamena, grafiku, komad namještaja, tekstilni ili arheološki predmet, koji im je važan i žele ga sačuvati te dobiti savjet što oni sami mogu učiniti kako bi zaštitili dragi im predmet.

Sutra, uz zagrebačke odjele, vrata svojih radionica otvaraju za javnost i restauratorski odjeli u Splitu, Ludbregu, Rijeci, Osijeku i Dubrovniku. Tako će, primjerice u Ludbregu biti održana izlaganja o radovima na propovjedaonici crkve Presvetoga Trojstva u Ludbregu i oltaru franjevačke crkve u Varaždinu, a bit će prikazan i film o HRZ-u, dok će u Splitu posjetitelji moći čuti izlaganje o projektu obnove i zaštite Buvininih vratnica na splitskoj katedrali.