'Hoće li padati kiša ili mogu objesiti robu?'

Iako je utemeljen još 1948. - splitski Pomorski meteorološki centar nikada nije imao sinoptičarku-meteorologinju. Točnije, sve do nedavno. Sada među muškarcima vrijeme nad Jadranom prati napokon i jedna dama - Lidija Fuštar.

Cura iz splitskog MIOC-a i diplomirana inženjerka fizike sa zagrebačkog PMF-a od brojeva, kaže, nije mogla pobjeći. Što zbog obiteljske sklonosti matematici, što zbog djetinje ljubavi prema prirodi. Meteorologija je izvrstan spoj to dvoje i još je primjenjiva u svakodnevnom životu, dakle znanost koja je stvarno primjenjiva i zanimljiva ljudima i veliki izazov, kaže Lidija.

Izazov je sigurno bio i doći raditi u kolektiv gdje su sve sami muškarci. Jer u gotovo sedamdeset godina povijesti prognoziranja vremena u Splitu nije bilo ni jedne meteorologinje. Bilo nam je zaista drago, kao prvo zbog toga što nas je više na ovom poslu, jer se radi i subotom i nedjeljom i blagdanom. Nismo imali neku skepsu u smislu da neće bit dobro. I zaista kroz vrijeme se ona pokazala kao dobar suradnik, kao dobar kolega, rekao je Drago Žaja, načelnik Pomorskog meteorološkog centra DHMZ - Split.

Prva kolegica među kolegama već je postala omiljena među vjernim pozivateljima PMC-a. Lidiju su brzo zapazili i ribari i maslinari i izletnici. Vesela i pričljiva djevojka svima rado oda kakvo ih vrijeme čeka. Što ću obući, kakve cipele, hoću li oprati jakne, jel dosta s ovom zimom, da svakodnevno zovu i pitaju i za sušit robu i za lovit ribu, za sve aktivnosti, za vjenčanja, za sprovode, za slavlja, za sve nas zovu, otkriva najčešća pitanja koja im građani postavljaju simpatična Lidija.

Prva dama splitskog Pomorskog meteorološkog centra našoj je novinarki otkrila da će nas i ostatak tjedna pratiti vedro i toplo vrijeme. I savjet koji samo žena može dati i razumjeti: vrijeme je za proljetne krpice!