U Londonu svečano inauguriran festival creativeCroatia

U Londonu je svečano inauguriran festival creativeCroatia, koji će do 17. lipnja nizom kulturnih događaja na nekoliko londonskih lokacija predstaviti suvremenu hrvatsku književnost, vizualnu, kazališnu i glazbenu umjetnost te arhitekturu i film.

Festival je organiziralo hrvatsko veleposlanstvo u Londonu u suradnji s Britansko-hrvatskim društvom (BCS), a otvorio ga je u sklopu programa hrvatskog predstavljanja na Sajmu knjiga u Londonu veleposlanik Ivan Grdešić.

Središnji je događaj u Londonu ovoga proljeća izložba "Definiranje ljepote: tijelo u antičkog grčkoj umjetnosti", koja se od 26. ožujka do 5. srpnja održava u Britanskom muzeju. Izložbom je predstavljen kip hrvatskoga Apoksiomena, čije je izlaganje u Londonu realizirano u suradnji s Ministarstvom kulture RH, Hrvatskim restauratorskim zavodom u Zagrebu te uz podršku veleposlanstva RH u Londonu.

Na londonskom sajmu knjiga predstavit će se do četvrtka 16. travnja hrvatski književnici Olja Savičević Ivančević, Ana Brnardić i Damir Šodan. Osim predstavljanja engleskog prijevoda knjige "Adio kauboju" Olje Savičević Ivančević, održat će se i pjesnička večer na kojoj će uz hrvatske čitati i istaknuti britanski pjesnici, a bit će upriličeno i čitanje dijelova predstave koju je po romanu režirao Ivica Buljan.

Festival se nastavlja 21. travnja predavanjem "Croatian art on the horizon" koje će u Art Eco Galleryju na Old York Roadu održati kustosica i povjesničarka umjetnosti Vanja Žanko. Žanko će predstaviti umjetničke prakse koje su se razvile u Hrvatskoj tijekom posljednjih dvadeset godina, kao i niz suvremenih hrvatskih umjetnika poput Lovre Artukovića, Igora Eškinje, Ivana Fijolića, Ivane Franke, Davida Maljkovića, Renate Poljak, Zlatana Vehabovića i drugih, od kojih su mnogi danas postigli i međunarodni uspjeh.

U St James Theatreu 22. travnja direktorica Turističke zajednice Dubrovnika Romana Vlašić i predstavnici Dubrovačkih ljetnih igara i festivala Midsummer Scene predstavit će festivalske programe i turistički potencijal Dubrovnika.
U hrvatskome veleposlanstvu bit će 22. travnja upriličena prezentacija hrvatskih turističkih destinacija "School's own adventure", namijenjena ravnateljima britanskih škola, profesorima i studentima.

Program creativeCroatia nastavlja se od 28. do 30. travnja projektom "Littlebig Shakespeare" za britanske osnovnoškolce. Projekt se odvija u okviru Honey-tongued Theatrea, a pokrenuo ga je umjetnički voditelj tog kazališta Filip Krenus u suradnji s hrvatskim veleposlanstvom.

U nastavku festivalskog programa, 19. svibnja istaknuta hrvatska pijanistica Diana Brekalo održat će koncert u crkvi St Martins-in-the-Fields na londonskom Trafalgar Squareu, a 28. svibnja bit će otvorena izložba fotografija Gordane Johnson.

Predstavljanje suvremene hrvatske umjetnosti nastavit će se izložbom skica kostima Nevena Mihića, predstavljanjem rada arhitektonskih studija 3LHD i Riba, kao i kratkim festivalom hrvatskog dokumentarnog filma 16. lipnja.
Festival završava primanjem kojim će se 17. lipnja u Britanskom muzeju obilježiti Dan hrvatske državnosti.