Zanimanje - manekenka

Biti manekenka nekima je to posao iz snova, za druge karijerna odluka puna opasnosti. Ekipa HRT-a provela je jedan dan s mladom manekenkom Madlenom Kovač.  

Šminka, frizura, proba, posljednje preinake na odjeći - tako izgleda radni dan manekenke na tjednu mode. Iza glamura koji vidimo na pisti, krije se pravi radni pogon. To najbolje zna Madlena, koja ima osam godina radnog iskustva, a tek su joj 24. Izlasku na pistu prethodi mukotrpan i iscrpljujući rad, čekanje na šminku, frizuru, jer ima puno cura pa čekamo i čekamo... Neki misle da je manekenstvo lagan posao, ali nije. Upravo zbog silnog čekanja i različitih zahtjeva dizjenra i organizatora, opisuje svoj posao Madlena. U ovom poslu, dodaje, adrenalina ne manjka, a odgovornost koju nosi nije mala. Daleko je to od šetnje pistom i fotografiranja. Velik se trud ulaže u svaki novi zadatak. Koliki je pritisak, provjerili smo te kamerom pratili Madlenu koja je stalno u pokretu. 

Prvo je na redu frizura. Gotovo ne postoji frizura koju Madlena nije imala na svojoj glavi - od tapirane, punđe, pletenica do afro-frizure. Posao manekenke zahtijeva stalnu brigu za tijelo, kožu i kosu. Šminkeraj je sljedeća postaja, a ni ovdje ne manjka kreativnosti. Mijenjala je u šminki boju svojeg tena od potpuno crnog do šljokičastog, čije je ostatke još danima nakon skidanja pronalazila na sebi.

Kada voliš ono što radiš, kaže nam Madlena, ništa ti nije teško. Iza ove plahe, vedre djevojke krije se uspješna apsolventica Katoličko-bogoslovnog fakulteta. Možda zvuči nevjerojatno, ali ona uspješno, kaže, kombinira službu i družbu.To su zapravo dvije različite stvari, ja kad dođem na revije ili snimanja, pogotovo od kad sam na fakultetu, izbjegavam prozirne stvari da me se slučajno takvu ne vidi u novinama i medijima općenito.

Negativni komentari koji se mogu čuti o manekenstvu ne zabrinjavaju je. Kada oko sebe imaš ljude koji te podupiru, kaže, sve ostalo postaje nevažno. U početku mi je bilo teško reći svojim kolegama na fakultetu čime se bavim, jer neki imaju predrasude. No, oni su to prihvatili, jer znaju kakva sam ja osoba, znaju da imam stav.

Prije nego revija počne ima i tremu, srećom pozitivnu. Kada kroči na pistu gledam samo ravno, ništa ne vidim, ne čujem, tako da je meni super, eto, to je baš dobar osjećaj. Za tih nekoliko minuta na pisti, sav se rad, kaže, itekako isplati. U ovih osam godina stekla je mnogo prijatelja i nova iskustva. Ovaj tjedan mode bio joj je među posljednjima. Počinje novo razdoblje života, a kada se zaposli, kaže, ostavit će iza sebe šminke, frizure, sate i sate proba i stopala puna žuljeva.