Smotra učeničkih zadruga Čakovca

Sjećate li se domaćinstva - zabavnoga školskog predmeta? U praktikumu za životnu svakodnevicu učilo se kuhati, šivati, i stvarati rukama. Danas se manjak manualnih vještina pokušava nadomjestiti izvannastavnim aktivnostima, a u tome su najsustavnije - učeničke zadruge.

Čime će se i kako uspješno sadašnji učenici Gospodarske škole iz Čakovca baviti u radnome vijeku, ovisi o nepresušnim idejama i spretnim rukama. Zna to Valentina Tepeš, buduća cvjećarica. Mi radimo puno toga i naučila sam jako puno toga tijekom školovanja. Iskreno, stvarno je korisno i može se svugdje koristiti, rekla je Valentina.

Imamo vrt ljekovitih biljaka - kadulje, majčine dušice, mente, matičnjaka i kamilice - od toga napravimo čaj. I onda to prodajemo, opisala je djelovanje Učenička zadruga Tinček iz OŠ Sv. Martin na Muri Petra Jalušić.

Od izrade različitih predmeta, njegovanja tradicijskih vještina do vrtlarenja i voćarenja - vrlo je široko prodručje rada 15 zadruga međimurskih škola. Devet je svoj rad odlučilo predstaviti u središtu Čakovca na županijskoj smotri u organizaciji Centra za odgoj i obrazovanje. Imamo cvjećarsko-vrtlarske, voćarske, kreativno-karitativne, ekološke sekcije.. Glavni je cilj bio da djeca kroz vještine praktičnog rada stvarno razvijaju i tu generalnu vještinu - motoričku vještinu, istaknula je Jasenka Đurić, psihologinja Učeničke zadruge Lafra, OŠ Domašinec.

To je ono što im inače nedostaje u školi i u suvremenoj, nestrpljivoj svakodnevici u kojoj se veličaju druga znanja. Ja bih rekla da danas čovjek ne može živjeti samo s akademskim vještinama. Raditi nešto rukama - danas je taj rad možda obezvrijeđen, međutim, mislim da će doći vremena kad će se upravo ove vještine morati tretirati drugačije i cijeniti na jedan bolji način, nada se Dragica Benčik, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec.

Što se tiče slobodnoga vremena, ta su vremena već tu: sve više ljudi prepoznaje da ih kreativan praktičan rad opušta i ispunjava.