'Tjedan tamnog neba'

Astronomski centar Rijeka i ove je godine je od 14. do 18. travnja pripremio prigodni program u povodu međunarodne manifestacije Tjedan tamnog neba, koja je ove godine povezana s obilježavanjem Međunarodne godine svjetla. Program uključuje prigodnu 10-minutnu live prezentaciju koja će se prikazivati prije početka redovnog programa te predavanje Udruge Cezar Počeci javne rasvjete, razvoj i budućnost.

Prije početka redovnog programa, u digitalnom planetariju Centra prikazivat će se prigodna 10-minutna live prezentacija, a u Velikoj sali Udruga Cezar održat će predavanje Počeci javne rasvjete, razvoj i budućnost. Predavanje će posjetitelje upoznati s revolucijom u javnoj rasvjeti nakon otkrića izmjenične struje, ali i s prekomjernom emisijom umjetnog svjetla te njenim negativnim učincima na biljni i životinjski svijet. Ujedinjeni narodi 2015. godinu proglasili su Međunarodnom godinom svjetla (International Year of Light) kako bi obilježili dostignuća u upotrebi svjetlosne tehnologije i njenog doprinosa čovječanstvu.

Tjedan tamnog neba međunarodna je manifestacija koja se u svijetu počela obilježavati 2003. godine, a cilj joj je potaknuti ljude da cijene ljepotu noćnog neba, podići svijest o negativnim učincima svjetlosnog onečišćenja kao i ohrabriti ljude na akciju.

Astronomski centar Rijeka u obilježavanju Tjedna tamnog neba sudjeluje od 2011. godine.