Razmjena sjemenja i sadnica u Splitu

U dvorištu splitske osnovne škole Lučac, Udruga Permaklutura Dalmacija organizirala je proljetni sajam razmjene sjemenja i sadnica.

Suradnja s prirodom umjesto nadmetanja, dopuštanje prirodi da nam sama ponudi rješenja kroz svoje procese neke su od osnovnih poruka permakulture. Zemlja je naša majka i tako se prema njoj i moramo odnositi.

Na stolu tijekom razmjene bilo je izloženo mnogo sadnica rajskih rajčica, pa su sudionici bili na teškim mukama kako odabrati one nabolje. Osim sjemenja našlo se tu i glista. Triljanin Vedran Pezelj, vlasnik obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u četiri kutije predstavio je pravi permakulturni krug, a u jednoj od njih bile su kalifornijske gliste, koje organski otpad pretvaraju u humus.

Damir Seler, agronom s višegodišnjim iskustvom u ekološkom uzgoju hrane, održao je prigodnu radionicu šumskog vrta. Mala travnata površina u školskom dvorištu brzo i lako je postala permakulturna. Bitna stvar je da permakultura ne predstavlja aktivnost koja zahtijeva veliku investiciju, nego se kreće iz pozicije da sve što možemo naći u krugu stavimo u međuodnos koji će onda doprinijeti plodnosti tla i bogatstvu vrsta.

Permakulturni vrt možete urediti i vi, u vlastitom dvorištu, presudno je posaditi biljke koje će se međusobno podržavati i tako živjeti i dugo i zdravo.