Katica Seglin, varaždinska ikona stila

Prije golemih modnih lanaca, mode kao posla u kojem se diljem svijeta okreću milijuni, ultrapopularnih modnih blogerica, žene su same kreirale svoj stil. Uz pomoć vrsnih krojačica, s manje novca i puno mašte znale su se fino odjenuti. 

Varaždinka Katica Seglin sva svoja kreativna nadahnuća ostvaruje sama. Uvijek je besprijekorno sređena, u tonu od šminke do cipela, od frizure do remena, svaki je detalj osmislila pa izradila. U svijetu brze mode, 72-godišnja gospođa Katica prava je stilska ikona. Umijeće koje je desetljećima dijelila sa svojim sugrađankama, doslovno je upila s majčinim mlijekom. Sve što zna naučila je od majke Marije. Još kao djevojčica igrala se s iglicama i koncima. Znala je presti, a izraditi odjeću za lutke bila je sasvim normalna stvar. Kako je rasla, tako su rasli i odjevni predmeti koje je izrađivala. Počela je šivati za sebe, a onda kad su ljudi vidjeli da sebi radiš, tak su onda i oni htjeli, pa sam pomalo počela raditi za druge, prisjeća se gospođa Katica.

Prvu je haljinu sašila s 12 godina i tada je krenulo. Krojenje i šivanje postalo je njezin životni poziv, ali, kako kaže, i san, koji i danas ostvaruje u svakom slobodnom trenutku. Vlastita vjenčanica, frizura i šminka njezinih su ruku djelo. U materijalima nema granica.

Gospođa Katica svaki svoj odjevni predmet kreira tako da se može nositi i za 50 godina. Bezvremensku komponentu dokazuje i haljinom sašivenom od marama s grbom grada Varaždina nastalom desetljećima prije opće pomame za haljinama s printevima. Uz šivanje kukiča i plete. I cijeli život, evo, dan mi ne projde, a da ne razmišljam o poslu.

Preteča današnjih modnih kreatorica, gospođa Katica Seglin 45 godina je šivala po mjeri za Varaždinke te zajedno s njima smišljala kreacije i kompletan izgled. Sigurna je da nikad ne bi mogla ostvariti svoj san da nije imala apsolutnu podršku supruga Ivana. Živeli smo 'kak anđeli', rado se sjeća Katica Seglin svojeg supruga preminulog prije dvije godine. Često su se i puno družili, pratili kulturne događaje te puno putovali. S tih je putovanja donosila ogrlice i materijale koje je rastavljala i radila od njih nove kreacije.

Svaki se dan gospođa Katica pomno uređuje. S odabranom odjećom uskladi cipele i torbicu te vrijeme od 17 do 19 provodi u gradu. Obavlja sitne obveze ili jednostavno šeće Varaždinom. Energična, maštovita i neiscrpno kreativna - žena zlatnih ruku i svevremenskog stila.