Polo možete igrati i bez konja

Polo je novi sport u Hrvatskoj i ima svega nekoliko desetaka poklonika. Nije međutim riječ o onom poznatom konjičkom, već polu kojeg može igrati svatko tko ima - bicikl.

Matej Pašalić, profesor u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna, svake nedjelje sa svojom ekipom dolazi na parkiralište iza nacionalne sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Razlog je sport kojim se, osim njih, u Hrvatskoj (još) nitko ne bavi.

Na svom terenu, zapravo parkiralištu, igramo zato što ne postoji bike-polo teren, što je i za očekivati jer je ovo mladi sport. No teren koji bi nam odgovarao je rukometno igralište ograđeno nekakvim rubom, kao npr. hokej ili inline hokej, objašnjava Matej Pašalić, predsjednik udruge i kluba Bike Polo Zagreb. S

ve je zapravo počelo prije pet godina. Gledajući po netu sam vidio snimke i nekako smo se odlučili, virus se primio… I zarazio dvadesetak ljudi. Svatko je igrao na biciklu kakvog je imao. Danas je situacija ipak malo ozbiljnija. U Hrvatskoj bike-polo na natjecateljskoj razini igra nekih 15-ak ljudi, a taj broj iz godine u godinu raste, možda neki član otpadne, jer svi mi imamo neki posao. Obaveze su zapravo prva prepreka koja sprečava ljude da se nastave baviti bike-polom, dodaje Matej. A baljenje ovim polom je ipak jednostavnije, i jeftinije, od pola, koji se igra na konjima.

Igra se na dva gola, i timu s tri igrača. Igra se do deset minutu ili dok jedna od ekipa ne postigne pet pogodaka. Igrač je konstanto na biciklu i ne smije spustiti nogu na tlo. Ozbiljniji igrači imaju posebno prilagođene bicikle za bike-polo. No za ovaj sport poslužit će bilo kakav bicikl, uz uvjet da vam ga nije previše žao. U načelu za početak je dovoljan samo bicikl kojim dovoljno dobro upravljaš i imati spretnost. Dobro je posjedovati i zaštitnu opremu, kacigu, štitnike za noge, govori Matija Brlek, tajnik Bike Polo kluba Zagreb. Tko god je zainteresiran može doći i bez bicikla, možemo mu posuditi, kao i palicu kojih uvijek imamo viška.

Studentica Iva Radošević, članica Kluba, bike-polo igra godinu dana. Znala sam vozit bicikl i to je to od predznanja koje sam imala prije pola. Prijatelj s fakulteta me pozvao i došla sam, dali su mi palicu kojih imamo napretek, prisjeća se početaka Iva. Posebno joj se sviđa što u ovom sportu nema podjela na muške i ženske ekipe. Cure se dobro snalaze, bilo bi dobro da ih je više… Postoje predrasude da je to opasno za djevojke. Ali baš je zapravo siguran sport u odnosu na neke druge.

Koliko je ovo siguran i zabavan sport članovi Kluba žele pokazati svima na demo turneji koju planiraju u povodu petogodišnjice Kluba. A sve koje je ovaj sport zainteresirao pozivaju i na međunarodni turnir u bike polu koji će se održati 10. i 11. listopada u Zagrebu.