Besplatan ulaz, kokice i kino pod zvijezdama

Ono što se donedavno u Hrvatskoj moglo vidjeti samo na filmu, već treću godinu postaje zagrebačka proljetna atrakcija. Priča o auto-kinima krenula je iz Sjedinjenih Država 50-ih godina prošloga stoljeća, a u Hrvatskoj je zaživjela zahvaljujući projektu Hrvatske studentske asocijacije, kojim žele obogatiti turističku ponudu grada.

U scenariju prikazivanog filma najvažniju ulogu ima 12 metara široko filmsko platno, kinoprojektor i automobil. Uz dobar film, to su dijelovi slagalice koji se moraju poklopiti kako bi klasična američka priča dobila i hrvatsku inačicu.

Svake godine prikazujemo po četiri filma - dva vikenda, ovaj i sljedeći. Tematski smo ih rasporedili na akciju, dramu, komediju i crtić, objasnila je organizatorica Marija Matković.

Više od stotinu limenih ljubimaca dovezlo se u redove na poligon iza poznate Kockice. U gradu zasićenom modernim kinodvoranama sinoć se osjetio dašak nekog starog vremena i šarma.

Ljudi ne moraju nužno doći automobilima, mogu sjesti na nasip s dekicama. Dobar način za druženje, kako studenata, tako i svih ostalih građana, smatraju organizatori.

Putem posebne radijske frekvencije zvuk se čuje preko radioprijamnika i u automobilima, a ove godine Zagrebačko Drive in kino nudi i hrvatske filmove.

Još danas i slijedeći vikend poligon iza Kockice postaje veliko kino na otvorenom. Uz besplatan ulaz i neizostavne kokice, mnogi priželjkuju da ova filmska priča živi svaki tjedan, a ne jednom godišnje.