Apoksiomen u Londonu

U Britanskom muzeju, u Londonu, na izložbi čija je tema ljudsko tijelo u antičkoj grčkoj skulpturi tijekom 2 tisuće godina, među 150-ak izložaka, središnje mjesto zauzima hrvatski kip Apoksiomena. A održano je i cjelodnevno predstavljanje toga vrijednog eksponata pod nazivom Hrvatski sportaš: brončani mladić iz mora.

Kip mladog atletičara izronjen je 1999. godine iz podmorja otočića Vele Orjule pokraj Maloga Lošinja. Restauriran je u Hrvatskom restauratorskom zavodu, a 2006. i prvi put izložen u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Od tada je izlagan na više izložaba, a najposjećenija je bila ona u Louvreu.

Ovo je prvo Apoksiomenovo predstavljanje u Velikoj Britaniji, i to u sklopu izložbe Definiranje ljepote: Tijelo u antičkoj grčkoj umjetnosti.

Na londonskom kolokviju predstavljen je i Muzej Apoksiomena u Malom Lošinju, u prostoru Palače Kvarner, koji će uskoro biti završen. Prije konačnog postavljanja u taj Apoksimenov dom, brončani mladić iz mora još je na put preko oceana, na izložbu u Los Angeles.