Svjetski trend urbanih vrtova i u Hrvatskoj

Urbani vrtovi svjetski su trend. U našoj zemlji postali su stvarnost. Osim u Rijeci i Varaždinu, a uskoro i u Velikoj Gorici, ima ih u nekoliko zagrebačkih naselja. Svi kao primjer ostalim gradovima i ljudima koji pokreću svijet. 

Zrinka Babić, arhitektica, majka dvoje djece, hrabra je i uporna.  Postala je junakinja zagrebačkog naselja Špansko kada je inicirala rješenja nekoliko bitnih komunalnih problema. Zrinka je uspjela pobijediti sve prepreke na putu do službene dozvole za obrađivanje urbanih vrtova. Od 2013. zajedno s još 14 obitelji iz Udruge 3L (udruge za skrb djece s posebnim zdravstvenim potrebama) uspješno potiče ideju samoodrživosti pri čemu je  najvažnija prehrana odnosno uzgoj vlastite hrane. Zrinka Babić završila je tečaj organskog vrtlarstva i osnovni tečaj permakulturnog dizajna.

U urbanom vrtu koji vodi protiv nametnika se bore špricanjem prirodnih sastojaka, puževe premještaju na lokacije gdje nema vrtova, igraju se glistama… Hrane ptice preko zime da bi tijekom vrtlarske sezone pomagale u borbi protiv nametnika.

 
Poziv gledateljima na suradnju

Ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska pokreće vrtlarski projekt. Traže male i velike vrtlare koji s velikim užitkom obrađuju svoj komadić zemlje, u potrazi su za onima koji su se usudili uroniti ruke u zemlju pa i na balkonu ili na terasi zgrade. Na kraju vrtlarske sezone pripremili su i nagradu za najvećeg vrtlarskog entuzijasta.

Ako volite raditi u vrtu, oko zemlje, onda znate da Dobro jutro prati teme iz područja vrtlarstva redovito u svojim emisijama. Stoga žele snimiti vrtlarske pustolovine gledatelja, posjetiti zelene kutke, provjeriti što je zasađeno i kako uspijeva. Svi koju su sebe ili svojeg susjeda prepoznali kao vrtlarskog entuzijasta mogu se javiti putem elektroničke pošte na dobro_jutro@hrt.hr, s naznakom Za vrtlarenje ili dobrim starim pismom na adresu:
Dobro jutro, Hrvatska
Za vrtlarenje
Prisavlje 3
10 000 Zagreb