Gambija očima Zejre Lušić

Zejra Lušić od svoje je mladosti voljela upoznavati druge krajeve i ljude. Posjetila je 80-ak zemalja na svim kontinentima. Umirovljena je profesorica francuskog i latinskog jezika. Živi u Splitu i odvela je gledatelja Dobrog jutra u Gambiju, zemlju koja ju je najviše dojmila.

Zejra je pravi zaljubljenik u putovanja. Prije odlaska na put obavezno se pripremi i dobro upozna zemlju u koju putujete. Tako je bilo i kada se spremala na put u Gambiju.

Gambija je mala država u srcu Senegala. Prati tok rijeke Gambije u dužini 320 km iz smjera Istok-Zapad, a širina joj je oko 50 km uz obalu rijeke. Površine je oko 10 500 km kvadratnih. Ima nešto manje od 2 milijuna stanovnika. Za nju su se otimali Portugalci, Francuzi, Englezi ,Poljaci i Litvanci. Neovisnost je stekla 1964. Nakon toga kratko je bila u uniji sa Senegalom – Senegambija, no nije potrajala. Zemlja je jako siromašna, a trećina stanovništva ima samo 1,25 USD dnevno. Glavni Grad Banjul, nalazi se na delti rijeke Gambije i ima oko 50 000 stanovnika. Klima je tropska s jednim kišnim razdobljem ljeti. Gospodarstvo se temelji na proizvodnji arašida (što je i glavni izvozni proizvod) i ribarstvu, a turizam je tek u začetku.