Englez u Zagorju

Svima je jasno da u Hrvatskoj nije lako pokrenuti uspješan biznis. Strancima koji još ne znaju ni jezik još je teže. U Hrvatskom zagorju našli smo Engleza koji želi uspjeti u Hrvatskoj. 
 
Steve Henderson u Donju Batina kod Zlatara doselio se prije tri godine iz Essexa. Želio sam promjenu od Engleske, od rada od 9 do 17, pa sam odlučio doseliti u Hrvatsku na selo i baviti se turizmom. No to je ovdje vrlo teško. Gospodarstvo ne stoji dobro. Pokušao sam nešto s brdskim biciklizmom, ali ovdje je vrlo teško pokrenuti bilo kakav posao. Tada se počeo baviti fotografijom, kojom se bavi gotovo cijeli život.

Kada sam ovog ljeta radio u Zagrebu, spavao sam u autu. Ujutro bih otišao u centar, na Trg, i počeo fotografirati. Fotografije sam poslao turističkoj zajednici i odmah su ih objavili, unutar deset minuta. no, unatoč tome, nije se uspio zaposliti kao fotograf. Tada je odlučio još jednom pokušati uspjeti u Hrvatskoj.

U podrumu trošne kućice napravio je radionicu u kojoj je počeo izrađivati otvarače. Ručno izrađujem otvarač za boce od drveta iz moje šupe. Sastoji se od dva dijela. Drvo je bukovina, a unutra je magnet tako da čep ostane na otvaraču kada otvorite bocu. Otvarače pokušava prodavati putem webshopa i to tako da se naručeni proizvod plati tek nakon primitka. Povjerenjem u ljude da će platiti naručeni proizvod želi ih potaknuti da i oni njemu ukažu povjerenje. Vjerujem ljudima da će platiti, to želim promovirati. Kad ljudi vide što radim, podržat će me. Barem se tome nadam.

No zasad nije prodao niti jedan otvarač. A dok se to ne dogodi od nečega se mora preživjeti. Tako mu s hranom pomažu susjedi. Ipak, on i dalje vjeruje u svoj hrvatski san.