Praizvedba drame 'U... bolje sutra' u Splitu

Crnohumorna drama Branka Ružića ''U... bolje sutra'', u produkciji Drame Hrvatskog narodnog kazališta Split sutra će biti praizvedena na Sceni 55 HNK Split. Predstavu režira Mijo Jurišić. Uloge tumače mladi glumci Vanda Boban Jurišić, Goran Marković, Marko Petrić, Stipe Radoja i Monika Vuco.

Pet raznolikih, ali redom tragičnih sudbina povezao je izgubljeni rat s nevidljivim, birokratiziranim sustavom, i njegovim vidljivim, ali do srži korumpiranim predstavnicima, tzv. finim ljudima. Nakon okršaja, junaci Ružićeve drame završavaju u mentalnoj instituciji. Ili, kako autori kažu: „Radnja priče smještena je u pravu ludnicu, a to što ona podsjeća na standardni život sasvim je normalna posttranzicijska okolnost. Kroz predstavu se provlače osobne priče junaka kroz koje objašnjavaju njihove živote i razloge zbog kojih se nalaze u ludnici. Sve je praćeno songovima u izvedbi glumaca.

No, kroz predstavu se provlači još jedna dramaturška nit, ona o osobnoj muci glumaca koji na scenu postavljaju napisani dramski predložak s tematikom koja ih se duboko tiče. Tekst i tema cijelo vrijeme traže cijele nas, a to znači da istodobno moramo biti glumci, režiseri, pisci, a opet, ni trenutka ne zaboravljajući da smo upravo svi mi ta skupina genijalaca osuđena da baulja između katarze i katastrofe, objašnjavaju autori predstave.

S mladim glumcima uživo u emisiji Dobro jutro, Hrvatska razgovarao je Branko Dobrota.