Tajlandska juha tom yum

Tajlandska kuhinja jedna je od najukusnijih i najzdravijih na svijetu. Kad vidite kakvo sve voće i povrće imaju na tržnici, jasno vam je zašto su zdravi kao dren. Ima tu i za nas čudnih jela, poput raznih želatina, slastica od graha, sokova koji mijenjaju boju dodavanjem limete i još mnogih egzotičnih okusa i mirisa.

Sve to možda i nije za svačiji ukus, ali u jednom se svi koji su probali slažu - tom yum juha je njam njam. Postoji nekoliko inačica tom yum juhe, a za ekipu HRT-a onu sa škampima pripremio je Thanna Saru iz Turističkog ureda Bangkoka.


Tom yum može se kuhati na nekoliko načina, namirnice birate prema vlastitom ukusu, može biti začinjen, ljutkast ili kiseo, no bez galangala se ne može. Galangal je korijen, oblikom podsjeća na đumbir, a većinom se koristi samo za okus. Najbolji prijatelji su mu chilli papričica i limunska trava.

Ako želite jesti limunsku travu, narezat ćete ju jako tanko, a ako vam je samo do okusa, dobro ćete ju nalupati. Za intenzivan okus koristi se i lišće tzv. kafir limete, koje se isto samo natrga u jelo. I ne smije se nikako izostaviti češnjak, omiljen u cijelom svijetu. Oni koji vole više okusa, odlučiti će se za začinjenu varijantu, a tada glavnu ulogu preuzima chilli papričica. U svaku se zdjelicu dodaje žlica paste od čilija i juha za junake je gotova. Kod pripreme tom yum juhe, bitno je pripremiti sve namirnice unaprijed, jer samo kuhanje juhe traje vrlo kratko. Gotova je za pet minuta, superzdravo i navodno ubija svaku prehladu.

No, za nas je vjerojatno najneobičnija varijanta ona s mlijekom. A kako na Tajlandu kravlje mlijeko i mliječni proizvodi nekada nisu postojali, za tom yum juhu koriste kokosovo mlijeko.

Svaku verziju juhe poželjno je na kraju začiniti sokom limete i svježim korijanderom. Juha je gotova za čas. Umjesto škampa, možete koristiti školjke, ribu, sve što je lagano i brzo kuhano.